Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Άνοδος Γενικού Δείκτη κατά 0,51% στις 881,49 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Σταθεροποιητικές τάσεις κατά την χθεσινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο για τον Γενικό Δείκτη αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα και διαφοροποίηση μεταξύ των blue chips. Οι αμερικανικές αγορές άνοιξαν με ήπιες μεταβολές (αρνητικές και μετά θετικές) εν αναμονή της FED (πρακτικών) και πίεσαν και τις ευρωπαικές αγορές χωρίς όμως ιδιαίτερες μεταβολές.

Ξένες Αγορές

Οι αμερικανικές αγορές μετά από ένα ‘χλωμό’ ξεκίνημα κινούνται οριακά ανοδικά ενώ και οι μεγάλες  ευρωπαικές αγορές που αρχικά επηρεάστηκαν λίγο, προς το τέλος των συνεδριάσεών τους είχαν περάσει σε θετική μεταβολή, με τον Dow Jones στις 33.480 μονάδες και τον S&P 500 πάνω από τις 4.080 μονάδες. Είναι σαφές πλέον ότι βρισκόμαστε σε ένα bull market εδώ και μήνες που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί -έστω και με διορθώσεις- μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου. Ο DAX κινείται προς νέα υψηλά πάνω από τις 15.350 μονάδες, ο CAC τεχνικά έχει στόχο της 6.500 μονάδες και ανοδικές και τις υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές σε Αμστερνταμ, Μαδρίτη και Μιλάνο.

Πολύ δυνατή εικόνα έχει και ο βρετανικός FTSE 100 κοντά στις 6.900 μονάδες και με προοπτικές προς τις 7.000 μονάδες.

Ελληνικό Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 881,49 μονάδες με άνοδο 0,51%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 86,4 εκατ. Ευρώ (ικανοποιητική)  και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 66 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,64% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε μεταβολή  0,73%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τεχνολογικών μετοχών (3,95%), Τραπεζών (1,66%), Πρώτων Υλών (1,48%), Τροφίμων Ποτών (1,37%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-1,74%), Εμπορίου (-1,12%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,72%).  

Τεχνικά, το ελληνικό χρηματιστήριο συσσωρεύει στις τελευταίες συνεδριάσεις στα επίπεδα πέριξ των 880 μονάδων και περιμένει τα ΄σινιάλα’ των ξένων αγορών προκειμένου να υπάρξει νέα άνοδος προς τις 900 μονάδες. Το γεγονός ότι ανάμεσα στους κλάδους υπάρχει διαφοροποίηση των μετοχών (πχ στον τραπεζικό κλάδο) είναι θετικό αφού δείχνει ότι οι επενδυτές κάνουν τις επιλογές τους.

Ελπίδες για μακροοικονομική ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι ελπίδες όλων είναι το β’ τρίμηνο να αποτελέσει την αφετηρία επιστροφής στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία. Το μεγάλο στοίχημα είναι το άνοιγμα του τουρισμού που θα τονώσει απασχόληση, ζήτηση αγαθών και ΑΕΠ. Ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος της  ING σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του αναφέρει ότι  η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 7,8% και το 7,9% στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους σε ετήσια βάση και θα είναι η ισχυρότερη στην ευρωζώνη αλλά και στην Ε.Ε.