Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στις 831,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,78%.

Με άνοδο ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγαλύτερες ευρωπαικές αγορές. Ο DAX κινείται πλέον πάνω από τις 13.200 μονάδες, ο γαλλικός CAC – εν μέσω πολιτικής αστάθειας – κινείται πάνω από τις 5.800 μονάδες ενώ και ο Eurostoxx 50 (των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών) κινείται με άνοδο 0,63%. Οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας σήμερα.

Πάνω από τις 830 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 820 μονάδες κατάφερε σήμερα με χαμηλή αξία συναλλαγών να κινηθεί πάνω από τις 830 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αξία συναλλαγών ήταν υποτονική, ως ένδειξη αναμονής για τις εξελίξεις. Ίσως και το γεγονός της αμερικανικής αργίας να επηρέασε τους όγκους συναλλαγών σήμερα.

Ήπια άνοδος λοιπόν για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε στις 831,81 μονάδες με άνοδο 0,78% και αξία συναλλαγών στα 40,3%. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 62 έκλεισαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά επιβεβαιώνοντας το υποτυπώδες αγοραστικό ενδιαφέρον.

Άνοδος από ΔΕΗ και ΟΤΕ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,73% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1,75%. Ειδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίησης ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα είχαν οι μετοχές της ΔΕΗ (ανακάμπτει έντονα μετά την διόρθωση) και η μετοχή του ΟΤΕ.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (3,74%), Εμπορίου (2,77%), Τηλεπικοινωνιών (1,63%). Οι τράπεζες ως κλάδος είχαν ήπια άνοδο 0,43% αν και οι επιμέρους μετοχές διαφοροποιήθηκαν. Πτωτικά κινήθηκαν οι πετρελαϊκές – αερίου (-1,97%) λόγω πτώση της Motor Oil και τα τρόφιμα – ποτά με οριακή υποχώρηση.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Alpha Bank, Μυτιληναίος.

Γενικότερα το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε σε μεμονωμένες μετοχικές επιλογές και οι χαμηλές συναλλαγές δεν επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων και την διαμόρφωση βραχυπρόθεσμων τάσεων. Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κατοχυρώνει υψηλότερα επίπεδα που τα προσπέρασε στην ‘ελεύθερη πτώση’ του προ εβδομάδων.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν και κατά πόσον μπορεί ο Γ.Δ να βρεθεί πάλι προς τις 850 μονάδες ή θα έχουμε συσσώρευση μεταξύ 830-840 μονάδων. Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει και τις αρνητικές ειδήσεις και τις θετικές ειδήσεις και περιμένουν να δουν που θα υπάρξει μία θετική εξέλιξη.

Source