Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Άνοδος στις τραπεζικές μετοχές, πτώση στα υπόλοιπα blue chips

του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η είδηση για την πώληση του χαρτοφυλακίου NPL’s και NPE’s της Alpha Bank λειτούργησε ως καταλύτης ανόδου των τραπεζικών μετοχών σε μία όμως αρνητική για τα χρηματιστήρια συγκυρία.

Οι 5 τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν μεν ανοδικά αλλά υστέρησαν σημαντικά τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο να μην μπορέσει να κάνει την υπέρβαση αλλά να κινδυνεύσει με υποχώρηση στο τέλος της συνεδρίασης.

Τελικά έκλεισε στις 781,99 μονάδες με οριακή μεταβολή 0,07%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,4 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 41 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (3,87%), Τραπεζών (1,93%), Κατασκευών (1,28%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-1,17%), Πετρελαίου (-1,05%), Τηλεπικοινωνιών (-0,91%).

Οι δυσκολίες προς την υπέρβαση

Με την εικόνα των διεθνών αγορών να είναι έντονα πτωτική, θα αποτελέσει σημαντικό κέρδος για το ελληνικό χρηματιστήριο αν καταφέρει αύριο να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 780 μονάδες. Γενικότερα οδεύουμε σε μία διορθωτική κίνηση στα χρηματιστήρια ομολόγων και μετοχών με άγνωστη διάρκεια και ένταση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η πανδημία θα εκτονωθεί μέσα στο 2021 λόγω της επιτάχυνσης του εμβολιασμού. Αν τα αποτελέσματα δεν δικαιώσουν τις προσδοκίες θα υπάρξει σημαντική διόρθωση.

Η ελληνική οικονομία έχει ήδη πληγεί από τα αλλεπάλληλα lockdown στο α’ δίμηνο 2021 και μάλλον και ολόκληρο το α’ τρίμηνο θεωρείται ότι θα είναι κατώτερο των προσδοκιών. Το ζητούμενο πλέον είναι να καταφέρουμε να έχουμε κάποια τουριστική κίνηση στο β’ και γ’ τρίμηνο ούτως ώστε να καλύψουν τις (όποιες) απώλειες σε ΑΕΠ προκύψουν στο α’ τρίμηνο 2021.

Αρνητική η εικόνα των αμερικανικών αγορών λόγω αντιστροφής της καμπύλης επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων

Από το κλείσιμο των ασιατικών αγορών έως και το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, ένα κλίμα διόρθωσης πλανιόταν πάνω από τα χρηματιστήρια. Η αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων που είχαμε επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνει ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και αυτός ‘επέδρασε’ πάνω στα αμερικανικά ομόλογα. Η αλληλεξάρτηση των αμερικανικών ομολόγων με το αμερικανικό χρηματιστήριο μετοχών έφερε πιέσεις σε όλα τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Στην Ασία οι κινεζικοί δείκτες υποχώρησαν σημαντικά ενώ μόνο ο Nikkei διασώθηκε με οριακή άνοδο. Στην Ευρώπη, ο DAX κινείται πτωτικά προς τις 13.900 μονάδες συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (γαλλικό, ολλανδικό, ιταλικό , ισπανικό) σε χαμηλότερα επίπεδα. Πτωτικά κινήθηκε και το βρετανικό χρηματιστήριο. Το Ταμείο Ανάπτυξης καθυστερεί ενώ όλο και περισσότερες χώρες ξαναμπαίνουν σε lockdown. Αυτός ο φαύλος κύκλος της πανδημίας θα κοστίσει πολλά στις ευρωπαϊκές οικονομίες.