Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Άνοδος του Γενικού Δείκτη προς τις 940 μονάδες – Θετικό κλείσιμο του Ιανουαρίου με μηνιαία μεταβολή 4,8%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με μηνιαία άνοδο 4,86% έκλεισε τον Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης

Η σημερινή ανοδική κίνηση κλείνει θετικά τον Ιανουάριο επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για January Effect καθώς η μηνιαία μεταβολή ήταν 4,86%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,83%. Η μεγάλη άνοδος του Ιανουαρίου προήλθε κυρίως από την εκτίναξη του τραπεζικού δείκτη κατά 17,9%. Οι μετοχές των Τραπεζών αναμένεται να  παραμείνουν στο επίκεντρο, ενώ σταδιακά το ενδιαφέρον θα αρχίσει να στρέφεται και στην επικείμενη τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI (θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου και οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν την 1η Μαρτίου).

Προσέγγιση των 940 μονάδων

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 936,77  μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,21 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 72 ήταν ανοδικές και οι 39 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ( FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,63%, ο Mid Cap (0,71%) Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Τράπεζες (3,05%), η Τεχνολογία (2,84%) , το Εμπόριο (2,25%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (2%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,83%) και Κατασκευών (-0,46%)
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι  Alpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ έδειξε τις δύο πλευρές της ελληνικής οικονομίας. Η θετική πλευρά είναι η ανάπτυξη- ανάκαμψη που είναι ραγδαία και θα συνεχιστεί και το 2022 και η αρνητική πλευρά τα ελλείμματα ρεκόρ και η εκτίναξη του χρέους. Κάπως έτσι βλέπουν και οι ξένοι επενδυτές το ελληνικό χρηματιστήριο. Μία κατάσταση που μπορεί να φέρει κέρδη αλλά μέσα από αρνητικές συγκυρίες. Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι προς το παρόν την τάση την δίνουν οι ξένες (και δη ευρωπαϊκές) αγορές. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη θα δώσει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πολιτική που θα ακολουθήσει μέσα στο 2022.

Διεθνείς εξελίξεις

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωπαικές αγορές την εβδομάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να επιστρέψει σε επίπεδα κοντά στις 940 μονάδες, αυτά δηλαδή που είχε την Παρασκευή  21 Ιανουαρίου.  Μία θετική χρηματιστηριακή εξέλιξη που προήλθε κυρίως από την αντίδραση των δεικτοβαρών blue chips και αρκετών μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι εξελίξεις στο Ουκρανικό και η προσμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ είναι αυτά τα δεδομένα που διαμορφώνουν την τάση.