Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Άνοδο στις 954 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη – Κάλυψε τις απώλειες της διόρθωσης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Νέα ανοδική κίνηση, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, είχε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 954,72 μονάδες με άνοδο 0,72%. Έφτασε έτσι πολύ κοντά στα υψηλά 7ετίας που είχε σημειώσει στα μέσα Ιανουαρίου και ταυτόχρονα πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κάλυψαν τις όποιες απώλειες είχε επιφέρει η εβδομαδιαία διόρθωση.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,7 εκατ. Ευρώ, αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. Έντονα ανοδικό το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων με 78 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 41 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,8% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,51%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,58%) λόγω της ανόδου της Jumbo και ακολούθησαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (1,82%) λόγω της Coca Cola HBC του Εμπορίου (1,41%) λόγω Φουρλή και των Κατασκευών (1,31%) λόγω της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚ Τερνα. Ο τραπεζικός κλάδος αυξήθηκε κατά 1% με σημαντική ώθηση από τη μετοχή της Eurobank και της Alpha Bank.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, Εurobank, ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις και προσδοκίες ανάπτυξης τροφοδοτούν την άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σε ότι αφορά τις εγχώριες εξελίξεις, οι αγορές και οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό δείχνουν ότι ποντάρουν σε μία ισχυρή ανάπτυξη το 2022 στο επίπεδο της οικονομίας και σε αυξημένες κερδοφορίες σε ότι αφορά τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις εταιρικών κινήσεων και εξαγορών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας δίνουν την αίσθηση ότι μία νέα εταιρική πραγματικότητα, στην “μετά covid” εποχή έχει αρχίσει να ανατέλλει.

Ήπιες ανοδικές κινήσεις σε Ευρώπη και Αμερική

Στο εξωτερικό, οι ευρωπαικές αγορές συνέχισαν μεν ανοδικά (στην πλειονότητά τους) αλλά έδειξαν σημάδια κόπωσης. Με ήπια άνοδο που βασίζεται σε συγκεκριμένες μετοχές τεχνολογίας ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές.

Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθοριστικές θα είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση. Επίσης η άνοδος των αγορών (ακόμη και των ρώσικων) δείχνει ότι μάλλον δεν φοβούνται για πολεμική σύγκρουση παρά το τεταμένο κλίμα στην Ουκρανία.