Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έκλεισε στις 905,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης φανερώνοντας στήριξη στις 900 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι φόβοι για επιβράδυνση ανάπτυξης στις ΗΠΑ διορθώνουν τα χρηματιστήρια σε Αμερική και Ευρώπη

Πτωτικά για δεύτερη συνεδρίαση ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες, δημιουργώντας αλυσιδωτές πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο λόγος της πτώσης είναι οι φόβοι για χαμηλότερη ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία. Όμως κοινό χαρακτηριστικό της χρηματιστηριακής Αμερικής και της χρηματιστηριακής Ευρώπης είναι ότι οι αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και ενδεχομένως υπερβολικά υψηλά επίπεδα (τεχνολογικές μετοχές). Οπότε μία μικρή διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί θεμιτή σε τελική ανάλυση εάν δεν υπερβεί ορισμένα πλαίσια.

Διορθώνει και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

Οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν ότι ο βασικός μοχλός κίνησης του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένουν τα ξένα funds, τα οποία βεβαίως κατευθύνονται κυρίως από τις διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδρίαση διπλής ανάγνωσης σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αφ’ ενός ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε χαμηλότερα ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, αφ’ ετέρου κατάφερε να ‘υπερασπιστεί’ τις στηρίξεις των 900 μονάδων εμφανίζοντας μάλιστα και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Μάλλον θετικά θα πρέπει να δούμε τη σημερινή συνεδρίαση αφού η αγορά έδειξε αντοχές και αντανακλαστικά και κατάφερε να κλείσει στις 905 μονάδες λόγω της ανάκαμψης της μετοχής του ΟΤΕ προς το τέλος της συνεδρίασης. Ίσως  και να ενσωμάτωσε υψηλότερες προσδοκίες λόγω των ρυθμών ανάπτυξης και των μελλοντικών προγραμματιζόμενων φοροαπαλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905,48 μονάδες με υποχώρηση 0,42%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα αυξημένα επίπεδα των 61 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά (-0,37%) ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τον δείκτης FTSE Mid Cap να αυξάνεται κατά 0,48%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα Ταξίδια-Αναψυχή (1,5%), τα Τρόφιμα-Ποτά (1,26%) με αντίδραση της Coca Cola HBC, Πρώτες ύλες (0,35%) και οι Τηλεπικοινωνίες (0,33%) με τον ΟΤΕ. Πολύ καλή αντίδραση για την μετοχή του ΟΠΑΠ που έβγαλε αγοραστές. Η Q&R συνέχισε την άνοδο με μεγάλους όγκους συναλλαγών  όπως και η Αλουμυλ και τα Πλαστικά Θράκης από την μεσαία κεφαλαιοποίηση. Οι επόμενες συνεδριάσεις μέχρι την ΔΕΘ θα δείξουν εάν θα συνεχιστεί η στήριξη πάνω από τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια έκτακτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ίσως δούμε την επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς τις 930 μονάδες.