Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έλεγχος των τραπεζών πανευρωπαϊκά για την μείωση των επισφαλειών


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο μόνιτορ του SSM βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, όπως και οι υπόλοιπες 120 τράπεζες στην Ευρωζώνη, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία των ‘κόκκινων δανείων’ στην Ευρωζώνη που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ήδη οι γερμανικές τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους τους και καλούνται από την Bundesbank να συμμορφωθούν ως ‘προς τα υποδείξεις’ μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στα προβλεπόμενα επίπεδα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Ιταλία, σημαντική αύξηση των δανείων των ιταλικών τραπεζών και σε Γαλλία και Ισπανία.  

Ανησυχίες για το 2023 για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε αυξημένες δανειοδοτήσεις μετά το καλοκαίρι ιδιαίτερα προς κλάδους με αυξημένη ρευστότητα όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια και βέβαια το real estate σε επαγγελματικά και οικιστικά ακίνητα. Η διόγκωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε περιοχές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα των φορολογικών αλλαγών (τιμές ζώνης, γονικές παροχές) και αυξημένης φθηνής χρηματοδότησης. Η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ ουσιαστικά έχει αυξήσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα επιβαρύνει άμεσα και τους καταναλωτές. Υπολογίζεται πλέον ότι για στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, εάν αυξηθούν τα επιτόκια και τον Δεκέμβριο) από το 2023 οι δανειολήπτες θα πληρώνουν δόση που θα αγγίζει τα 600 ευρώ για 20 χρόνια.

Κίνδυνος αδυναμίας εξυπηρέτησης

Οι εξελίξεις αυτές ανατρέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σε ότι αφορά τα νέα δάνεια (αυτά που εκταμιεύθηκαν μέσα στο 2022 με χαμηλά επιτόκια) εκεί ο κίνδυνος εμφάνισης αδυναμίας εξυπηρέτησης είναι μεγαλύτερος αφού οι αυξήσεις επιτοκίων δεν είχαν υπολογιστεί. Στα παλαιά δάνεια (που έχουν καλύψει το μισό χρόνο ζωής τους)

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο, μέχρι στιγμής ελάχιστα είναι τα νέα δάνεια που έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτησή τους αλλά ας μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε μόλις 4 μήνες αυξήσεων επιτοκίων. Η αύξηση του Δεκεμβρίου θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση για το 2023 και το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα ότι νομοτελειακά να υπάρξουν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εάν δεν ξεπεράσουν μονοψήφιο ποσοστό επί των νέων χορηγήσεων, θα είναι ελεγχόμενα.  

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ΑΕΠ (και των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών) και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εάν υποχωρήσει η αύξηση του ΑΕΠ κάτω από 2,5% στο α’ εξάμηνο 2023, θα υπάρξει νομοτελειακά αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικά σε επαγγελματικούς κλάδους και στεγαστικά δάνεια.

Μικραίνουν τα όρια στις πιστωτικές κάρτες και στα καταναλωτικά δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τον Δεκέμβριο και εάν υπάρξει μεγάλη αύξηση επιτοκίων, θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των ορίων στις πιστωτικές κάρτες από το 2023 αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια.

Source