Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έντονες διακυμάνσεις και θετικό κλείσιμο για το Γενικό Δείκτη στις 794,6 μονάδες με άνοδο 0,64%


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αυξημένη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφηκε σήμερα με τις αμερικανικές αγορές (ξεκίνησαν κατά τις 16.30 ώρα Ελλάδος) να λειτουργούν ενισχυτικά και για τις ευρωπαικές αγορές. Οι ευρωπαικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά στην πλειονότητά τους και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Οι προβληματισμοί στρέφονται σε θέματα ενέργειας (με το πρόβλημα του Nordstream να κυριαρχεί) και βέβαια τις πληθωριστικές πιέσεις και την χαμηλή ανάπτυξη που θα δούμε το 2022 και ίσως και το 2023 στην Ευρωζώνη. Στα αμερικανικά χρηματιστήρια, οι δείκτες ξεκίνησαν στα πρώτα λεπτά πτωτικά και μετά γύρισαν ανοδικά, με τους επενδυτές να δίνουν προβάδισμα σε εκτιμήσεις ότι η υποχώρηση της ανάπτυξης στην Αμερική δεν θα είναι τόσο έντονη σε σχέση με τα αρνητικά σενάρια που κυριαρχούν. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε λίγο πριν τις 17.30 προς τις 12.800 μονάδες έχοντας όμως απορροφήσει την μεγαλύτερη πτώση από το πρωί, ο γαλλικός CAC βρίσκονταν πολύ κοντά στις 6.000 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε μικρή υποχώρηση (-0,3%).

Στο 1 προς 1 το Ευρώ / δολάριο ΗΠΑ με σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά το διεθνές εμπόριο

Η διαφορά ανάμεσα στην Ε.Ε και τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την ανάπτυξη αλλά και η μεγάλη και ασυγχρόνιστη αύξηση των επιτοκίων ανάμεσα σε FED και ΕΚΤ δημιουργούν την μεγάλη ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του Ευρώ και τις ροές κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ και για πρώτη φορά από το 2002 την διαμόρφωση της ισοτιμίας στο 1 προς 1 με σημαντικές αλλαγές ανάμεσα στους εμπορικούς συσχετισμούς ΗΠΑ και Ε.Ε. Επίσης για μία ακόμη φορά μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουμε υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Ελληνικό χρηματιστήριο – Έκλεισε ανοδικά ο Γεν. Δείκτης κόντρα στις τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών

Συνεδρίαση έντονων μεταβολών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αλλά και επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κόντρα στις πτωτικές τάσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών. Κατά το διάστημα της συνεδρίασης κινήθηκε μέσα στο διάστημα των 785-795 μονάδων αλλάζοντας πρόσημο τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Την τάση την έδιναν κυρίως οι εναλλαγές σε δεικτοβαρείς μετοχές. Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές ήταν αυτό που ουσιαστικά έδωσε την ανάκαμψη και παρέσυρε σε άνοδο και μη χρηματοοικονομικά blue chips διατηρώντας μία,κάπως, αισιόδοξη εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 794,6 μονάδες με άνοδο 0,64%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,5 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 61 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,58% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,21%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (5,41%) με Ιατρικό Αθηνών και Medicon να ανεβαίνουν, Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων 2,88% λόγω Jumbo, Πετρελαίου-Αερίου (2,1%) λόγω Motor Oil και ΕΛΠΕ, Τροφίμων-Ποτών λόγω Coca Cola HBC. Ο τραπεζικός κλάδος αυξήθηκε κατά 0,6% με άνοδο σε ΕΤΕ, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Στους κλάδους με την μεγαλύτερη υποχώρηση βρέθηκαν οι Τηλεπικοινωνίες (-0,93%) με πωλητές προς το τέλος της συνεδρίασης σε OTE, Ταξίδια-Αναψυχή (-0,61%) με πιέσεις σε Aegean και Βιομηχανικά Προϊόντα με πτώση (-0,34%) κυρίως λόγω Μυτιληναίου.

Εάν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κλείσει την εβδομάδα πάνω από τις 800 μονάδες ουσιαστικά διατηρεί ανοικτό το σενάριο της επιστροφής προς τις 820 μονάδες μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Source