Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έντονες πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 918,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο «πόλεμος της ενέργειας» που έχει ξεσπάσει και έχει εκτοξεύσει τις τιμές φυσικού αερίου στα ύψη επηρεάζει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι πιέσεις ήταν εντονότερες με το Γεν. Δείκτη να υποχωρεί στις 918,56 μονάδες, κάτω από την στήριξη των 920 μονάδων, με πτώση 2,17%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 92,8 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν έντονα αρνητικό με 15 ανοδικές μετοχές και 102 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 2,27% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μειώθηκε κατά 2,13%. Η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών ήταν πτωτικοί. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-3,88%), Τεχνολογίας (-3,4%), Τραπεζών (-2,42%), Τροφίμων-Ποτών (-2,29%) να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν η ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank που συγκέντρωσαν το 70% των συνολικών συναλλαγών. Σε ότι αφορά τα blue chips, ξεχώρισαν οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, η πτώση στον Titana Int και η πτώση της Viohalco. Η μετοχή της Ιντραλότ πιέστηκε εξαιτίας της πρόθεσης της να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.  

Διεθνείς αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με ήπιες υποχωρήσεις που εκτιμάται ότι σε κάποιες αγορές μέχρι το τέλος των συνεδριάσεων θα καλυφθούν. Ο ενεργειακός ‘πόλεμος’  κυριαρχεί στα χρηματιστηριακά fora αλλά  υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Ευρώπη θα βρει κάποιες διεξόδους. Οι αμερικανικές αγορές μετά το προχθεσινό sell off σήμερα κινούνται ανοδικά με επανατοποθετήσεις σε μετοχές τεχνολογίας (πιέστηκαν ιδιαίτερα χθες) και σε μετοχές βιομηχανίας και χρηματοοικονομικών κλάδων.

Source