Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έντονη μεταβλητότητα σε μικρό εύρος διακύμανσης για τον Γεν. Δείκτη στις 877,99 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά σήμερα βασιζόμενες κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα, στις χρηματοδοτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας (επαναφορά μασκών σε κλειστούς χώρους κά). Ανοδικά κινούνται από το πρωί και οι ευρωπαικές αγορές περιμένοντας κάποιο σήμα από την ΕΚΤ αλλά ποντάροντας και στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου που παρουσιάζουν μεγάλοι όμιλοι.

Η 7η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε σήμερα μέσα σε ένα πολύ μικρό εύρος διακύμανσης (μεταξύ 872-881 μονάδων) με χαμηλές συναλλαγές και πάλι και εναλλαγές προσήμου σε blue chips και σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον για την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Επί της ουσίας οι τελευταίες συνεδριάσεις θεωρούνται μάλλον σταθεροποιητικές εν αναμονή κάποιου μελλοντικού ανοδικού κύματος που θα φέρει τον Γενικό Δείκτη προς και πάνω από τις 890 μονάδες με μεγάλους όγκους συναλλαγών. Βέβαια η προσδοκία αυτή προϋποθέτει ότι θα συνεχιστεί το καλό επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παλινδρομήσεις με την πανδημία.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 877,99 μονάδες με άνοδο 0,19%. Η αξία συναλλαγών στα 43 εκατ. Ευρώ και το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν αρνητικό με 53 ανοδικές μετοχές και 58 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,27% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap είχε οριακή μεταβολή (0,05%). Στους επιμέρους κλάδους την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,58%), Πρώτων Υλών (1,37%), Τηλεπικοινωνιών (0,97%) και Τραπεζών (0,71%). Ενδιαφέρον είχε ο τραπεζικός κλάδος όπου και οι 4 τραπεζικές μετοχές (συστημικές) είχαν ανοδική κίνηση. Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips ξεχώρισαν ο ΟΠΑΠ με αυξημένο όγκο συναλλαγών, ο ΟΤΕ, η Lamda Development, η μετοχή του ομίλου ‘Μυτιληναίος’, η ΓΕΚ Τερνα, η Ιντραλοτ και η διεθνής μετοχή του Τιτάνα (Titan International).

Ο Γενικός Δείκτης έχει φτάσει ασθμαίνοντας αλλά με ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις στα επίπεδα των 880 μονάδων σχεδόν στο τέλος του μήνα και ο Αύγουστος θα δείξει εάν υπάρξει κάποιο ανοδικό κύμα ή θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του τουρισμού και τα δημοσιονομικά μεγέθη στο τέλος του γ’ τριμήνου πριν ξεκινήσει κάποια δυναμική ανοδική κίνηση. Η ισορροπία στο σκοινί, ανάμεσα στη διόρθωση και στην εκτίναξη είναι κρίσιμη αυτή την περίοδο.