Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έντονη χρηματιστηριακή διόρθωση σε Ευρώπη και Αμερική – Στις 810,42 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 1,43%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μεγάλη διόρθωση σε Ευρώπη και Αμερική

Ο φόβος του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρώπη και ο φόβος της χαμηλής ανάπτυξης στην Αμερική. Απώλειες πάνω από 20% για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές στο α’ εξάμηνο

Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καταγράφηκε και σήμερα ολοκληρώνοντας το α’ εξάμηνο με σημαντική πτώση. Ο γερμανικός DAX μετά την διαφαινόμενη μεγάλη σημερινή υποχώρηση καταγράφει υποχώρηση πάνω από -21% στο α’ εξάμηνο 2022 (σε σχέση με την αρχή του χρόνου). Μεγάλες υποχωρήσεις (άνω του -20%) έχουν και οι υπόλοιποι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία)

Πιο συγκεκριμένα, στις ευρωπαικές αγορές απ΄ το πρωί είχαμε έντονες πωλήσεις μετοχών για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι σήμερα ολοκληρώνεται το α’ εξάμηνο 2022 (το χειρότερο χρηματιστηριακά εξάμηνο εδώ και πολλά χρόνια για τις περισσότερες αγορές της Ευρωζώνης) και παραδοσιακά υπάρχουν ρευστοποιήσεις προκειμένου να ξεκινήσει το β’ εξάμηνο με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Γαλλία ανακοίνωσε πρώτη το πρωί μεγάλο πληθωρισμό με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι ευρωπαικές αγορές με σημαντική υποχώρηση

Ακολούθησε με μικρότερους ρυθμούς υποχώρησης το ελληνικό χρηματιστήριο

Πτώση, αναμενόμενη όμως, κατέγραψε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης αλλά συγκριτικά με την χρηματιστηριακή υποχώρηση στις ευρωπαικές αγορές, είχαμε πιο ήπια πτώση.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης μετά από μία ήπια συσσώρευση πέριξ των 818 μονάδων στην αρχή της συνεδρίαση, ακολούθησε την έντονη πτώση των ευρωπαϊκών αγορών και έκλεισε (αναμενόμενα) στις 810,42 μονάδες με υποχώρηση 1,43%. Η αξία συναλλαγών ήταν αισθητά πιο αυξημένη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις στα 76 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 43 ήταν ανοδικές και οι 59 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,73% με την μετοχή του ΟΤΕ κυρίως να αντιστέκεται στην πτώση. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,76%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (1,25%), Τηλεπικοινωνιών (0,44%), Κατασκευών-Υλικών (0,4%), Υγείας (0,35%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,58%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-3,48%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,33%). Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ήταν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Εάν ο στόχος ήταν να μην υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κατά την τελευταία συνεδρίαση του α’ εξαμήνου , τότε ο στόχος επιτεύχθηκε. Το νέο εξάμηνο ξεκινά αύριο εν μέσω μεγάλων προβλημάτων αλλά και προσδοκιών για την επίτευξη του περιορισμού του πληθωρισμού και της αύξησης της ανάπτυξης.

Source