Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έφτασε στα επίπεδα του 5,1% το ελληνικό 10ετές αλλά υποχώρησε στο 4,9%


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τα επίπεδα του 5,1% (υψηλό 5,08%) άγγιξε για πρώτη φορά εδώ και 5 χρόνια το ελληνικό 10ετές ομόλογο εξαιτίας της εκτόξευσης των αποδόσεων όλων των ομολόγων της Ευρωζώνης λόγω πληθωρισμού και κρίσης χρέους. Όμως σταδιακά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει προς το 4,9% όπου και διαπραγματεύεται. Η ‘αποθέρμανση’ των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εντάσσεται μέσα στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων όλων των ομολόγων της Ευρωζώνης προς χαμηλότερα μεν (αλλά όχι χαμηλά επίπεδα). Η πτώση των αποδόσεων αποδίδεται εξ’ αντανακλάσεως, στην προσπάθεια της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε αγορές βρετανικών ομολόγων προκειμένου να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους αλλά και να στηριχθεί το νόμισμα (στερλίνα). Η ανακοίνωση της ΒΟΕ οδήγησε σε ράλι τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, με την απόδοση στο 10ετές να υποχωρεί  στο 4,15% με πτώση σχεδόν 8%.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι ίσως και αύριο η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε -έστω περιορισμένες- αγορές ομολόγων για να τιθασευτούν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις τόσο στα κεφάλαια των τραπεζών, στην περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, στη διαχείριση του κρατικού χρέους και στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

Source