Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έφτασε στις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με μέτριες συναλλαγές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης με την έναρξη έφτασε τις 910 μονάδες και λίγο αργότερα ξεπέρασε τις 915 μονάδες φλερτάροντας με τα επίπεδα των 920 μονάδων. Η άνοδος προήλθε από την υπεραπόδοση των τραπεζικών και κάποιων μη χρηματοοικονομικών blue chips που βασίστηκε στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται. Διυλιστήρια (Motor Oil, ΕΛΠΕ), Εμπορικές (Φουρλής, Jumbo), ταξίδια-μεταφορικές, τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ), ενέργεια (ΔΕΗ, Μυτιληναίος) ήταν οι μετοχές που έδωσαν την ώθηση.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 919,78 μονάδες με άνοδο 1,48%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 55 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 70 έκλεισαν ανοδικά και οι 38 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,77% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,49%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι τράπεζες 2,74%, οι πετρελαϊκές 2,22%, τα ταξίδια 1,41%, οι εμπορικές 1,25%, οι χρηματοοικονομικές 1,16% και οι τηλεπικοινωνίες 1%. Χαρακτηριστικό της ανόδου ήταν ότι ουδείς κλαδικός δείκτες κατέγραψε υποχώρηση. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Διεθνείς αγορές – Κλειστά τα αμερικανικά χρηματιστήρια, ανέβηκαν τα ευρωπαϊκά

Συνέχιση του χρηματιστηριακού ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές να είναι κλειστές, οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές συνέχισαν μόνες τους το ανοδικό bear market rally φτάνοντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και έχοντας καλύψει, οι περισσότερες, τις απώλειες της διόρθωσης του Σεπτεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε υψηλά τριμήνου και δείχνουν ότι μπορεί να κλείσουν και τα κενά του 6μηνου. Λίγο μετά τις 17.00 ο δείκτης DAX βρίσκονταν στις 14.520 μονάδες με ανοδική κατεύθυνση, ο γαλλικός CAC ξεπερνούσε τις 6.700 μονάδες, ο ιταλικός MIB τις 24.700 μονάδες.

Ο βασικός λόγος για το bear market rally του Νοεμβρίου μέχρι σήμερα είναι οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τους ρυθμούς αύξησης επιτοκίων και ίσως αποφευχθεί έτσι η ύφεση.

Source