Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έχασε και τις 890 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο “χρηματιστηριακός χειμώνας” φαίνεται ότι έχει αρχίσει στις διεθνείς αγορές ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις πωλήσεις ακόμη και μικρών χαρτοφυλακίων. Το πρόβλημα της πανδημίας οξύνεται στην Ευρώπη και στην Αμερική και η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος. Οι ξένοι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία, ουδόλως δελεάζονται με τις τιμές των ελληνικών μετοχών και τις αξιολογήσεις τους. Προτιμούν να κάνουν διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές.

Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνταν πτωτικά μέχρι το σημείο που έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο εξαιτίας των υψηλών επιδομάτων ανεργίας. Χαρακτηριστικό της επενδυτικής ψυχολογίας που επιβαρύνεται είναι ότι ο “δείκτης φόβου” S&P 500 Vix κατέγραφε άνοδο 3%.

Πτωτικά υποδέχθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX τον νέο υπουργό οικονομικών της Γερμανίας ενώ πτώση είχε και το γαλλικό και το ιταλικό χρηματιστήριο που κινούνταν προ εβδομάδος σε ιστορικά υψηλά. Πάντως ανοδικά διαμορφώθηκαν περιφερειακά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπως για παράδειγμα το βελγικό, το αυστριακό, το πορτογαλικό και το ελβετικό.

Πτώση Γενικού Δείκτη κάτω από τις 890 μονάδες

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι έρμαιο της καθοδικής τάσεις και έτσι οποιεσδήποτε θετικές ειδήσεις ‘καίγονται’ μέσα στο καθοδικό ρεύμα.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η σημερινή πορεία του ΟΠΑΠ και της Motor Oil, δύο μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που ανακοίνωσαν χθες εξαιρετικό 9μηνο. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, της Coca Cola HBC και της Jumbo. Πιέσεις δέχθηκαν και οι 4 τραπεζικές συστημικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε καθοδικά την συνεδρίαση και έδειχνε ότι θα έβρισκε στήριξη στις 890 μονάδες. Τελικά έκλεισε στις 889,58 μονάδες με υποχώρηση (-0,6%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, λίγο παραπάνω από τα 50 εκατ. Ευρώ. Αυτό μπορεί να ιδωθεί και ως θετικό, δηλαδή ως άρνηση πώλησης στα παρόντα επίπεδα.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 41 έκλεισαν ανοδικά και οι 51 υποχώρησαν. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά (-0,54%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά (-2,26%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,41%), οι Κατασκευές (-1,01%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (-0,96%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,63%) λόγω Jumbo, τα Τρόφιμα-Ποτά (0,44%) λόγω Coca Cola HBC, Τεχνολογίας (0,04%) και Τηλεπικοινωνιών (0,02%) λόγω ΟΤΕ.