Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ήπια διόρθωση στις αμερικανικές αγορές και ήπια άνοδο στις ευρωπαϊκές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Διεθνείς αγορές

Ετεροχρονισμένο ήταν το «ροκ πάρτυ» του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά ήταν θετικό που ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο ξεπέρασε τις 825 μονάδες αλλά έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 832,32 μονάδες με άνοδο 2%. Με τη σημερινή ανοδική συνεδρίαση, η εβδομαδιαία μεταβολή του Γεν. Δείκτη διαμορφώθηκε στα 2,24%. Επίσης οι αυξημένες συναλλαγές (65 εκατ. ευρώ) έδειξαν ότι οι επενδυτές ενεργοποιήθηκαν αρκετά για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Αντίθετα με τη χθεσινή συνεδρίαση, οι αμερικανικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά εξαιτίας της αποκόμισης κερδών αλλά και του ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ βγήκαν χαμηλότερες απ’ ότι αναμένονταν. Έτσι η μίνι διόρθωση στις ΗΠΑ έφερε κάμψη δεικτών και μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές που είχαν ξεκινήσει έντονα ανοδικά αλλά σταδιακά έχασαν την δυναμική τους. Λίγο πριν τις 18.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,85%), ο S&P 500 κατά (-1,48%) και ο Nasdaq κατά (-1,82%).

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν ανοδικά μεν αλλά χωρίς το σφρίγος που είχαν στην αρχή της συνεδρίασης. Ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,7%, ο γαλλικός CAC κατά 0,98%, ο Eurostoxx 50 κατά 0,68% και ο ιταλικός MIB κατά 0,9%.

Ημερήσιο ράλι από τα blue chips

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι αγοραστές έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση σε δεικτοβαρείς μετοχές (blue chips) που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα. Έτσι, είδαμε σημαντική ανάκαμψη στις τραπεζικές μετοχές (3,56% ο κλαδικός δείκτης), στις τηλεπικοινωνίες (2,8%) λόγω ΟΤΕ, στις βιομηχανικές (2,32%) ενώ έντονα ανοδικός ήταν ο κλαδικός δείκτης υγείας (7,19%).

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 832,32 μονάδες με άνοδο 2%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 65 εκατ. ευρώ και το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν θετικό με 73 ανοδικές και 24 πτωτικές. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχύθηκε σε όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει κοντά στα υψηλά 30ημερών.

Η περαιτέρω τάση (μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου) θα εξαρτηθεί από την ειδησιογραφία της περιόδου σχετικά με τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών, τα μακροοικονομικά μεγέθη, τα αποτελέσματα των εισηγμένων, τις μεταβολές στα μετοχολόγια και τις επιχειρηματικές κινήσεις. Εάν κινηθούν ανοδικά οι αγορές μπορεί να δούμε το Γεν. Δείκτη να γεφυρώνει το χάσμα των 830-850 μονάδων. Σε περίοδο διόρθωσης, ο Γεν. Δείκτης έχει διαμορφώσει στήριξη στις 820 μονάδες.

Source