Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ήπια υποχώρηση προς τις 905 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πτώση άνευ ιδιαίτερων επιπτώσεων είχαμε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η έναρξη της συνεδρίασης έδειξε μεν αισιοδοξία αλλά ήταν σχετικά εύθραυστη με αποτέλεσμα μετά από μία ώρα συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης να περάσει σε αρνητικό έδαφος. Συνετέλεσε σ’ αυτό και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου θα είναι αυξημένος και ίσως τον δούμε και πάνω από 5%. Αλλά ο πληθωρισμός μάλλον ήταν ένα άλλοθι για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών σε μία εξίσου υποτονική συνεδρίαση με τις προηγούμενες.

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γ.Δ στις 905,7 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,26%). Η αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 43,22 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 50 έκλεισαν ανοδικά και οι 66 καθοδικά.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε κάπως διαφορετικά από τις προηγούμενες καθώς ήταν οι τραπεζικές μετοχές που στήριξαν την αγορά ενώ τα μη χρηματοοικονομικά blue chips κινήθηκαν καθοδικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,2%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε οριακά και μόνο σε κάποιους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους.

Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη άνοδο ήταν οι Τράπεζες (0,88%), Κατασκευές (0,56%), Τεχνολογία (0,55%), Πρώτες Ύλες (0,45%) και οι κλάδοι με την μεγαλύτερη υποχώρηση ήταν η Υγεία (-3,03%), οι Τηλεπικοινωνίες (-1,37%), τα Τρόφιμα – Ποτά (-1,19%).

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο ήταν η Alpha Bank, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Jumbo, η Eurobank και η Πειραιώς. Όπως προαναφέραμε στις τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς κινήθηκαν ανοδικά ενώ την αγορά πίεσαν οι διορθωτικές κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo και Μυτιληναίος.

Μία διορθωτική κίνηση χωρίς ουσιαστικές διαστάσεις ήταν η σημερινή, με στόχο την αποκόμιση υπεραξιών που είχαν δημιουργήσει κάποια blue chips κατά το προηγούμενο διάστημα. Το γεγονός ότι ο Γ. Δ κρατήθηκε μέσα στο διάστημα των 900-910 μονάδων αποτελεί μία θετική ένδειξη ότι ο Ιανουάριος κατ’ αρχήν θα είναι ένας θετικός μήνας. Αν βέβαια δεν αλλάξουν δραματικά οι καταστάσεις σε ότι αφορά την πανδημία και την πορεία των οικονομιών.

Διεθνείς αγορές

Σε νέα ιστορικά υψηλά οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές , σταθεροποιητικά οι αμερικανικές

Με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες να συνεχίζουν ανοδικά προς νέα ιστορικά υψηλά και τις αμερικανικές αγορές να έχουν μεικτές τάσεις και μικρές μεταβολές σε δείκτες και μετοχές, το 2022 συνεχίζει σε θετικούς ρυθμούς παρά τις ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας και την άνοδο του πληθωρισμού.