Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ήπια υποχώρηση του Γεν. Δείκτη στις 917 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ανοδικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών βελτίωσε και την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ξανά σε ιστορικά υψηλά τροφοδοτούμενοι από καλά στοιχεία για την απασχόληση.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, συζητήθηκε από κάποιους εάν θα μπορούσε η συνεδρίαση να αναβληθεί λόγω του Εθνικού Πένθους αλλά η συνύπαρξη με τις ξένες αγορές το κατέστησε ανέφικτο. Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε με ήπιες ρευστοποιήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα και στις επόμενες συνεδριάσεις θα δοκιμαστεί η στήριξη των 910 μονάδων ή η ανάκαμψη προς τις 920 μονάδες. Η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών προς το τέλος της συνεδρίασης περιόρισε τις απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 917,06 μονάδες με υποχώρηση (-0,11%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,7 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 37 έκλεισαν ανοδικά και οι 71 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε οριακά (-0,07%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) κατά (-0,58%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Υπηρεσιών 91,02%), οι Τράπεζες (0,31%), οι Τηλεπικοινωνίες (0,26%) και Πετρελαίου-Αερίου (0,22%). Μεγάλη κινητικότητα (από όγκο συναλλαγών είχε και πάλι η μετοχή της Eurobank, η Alpha Bank, η Πειραιώς, η ΕΤΕ, η Ιντραλοτ, η MIG.

Με δεδομένο ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει πολλά από τα φορολογικά μέτρα που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η περαιτέρω άνοδο σε δείκτες και μετοχές θα προέλθει είτε από μία νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Σεπτέμβριο και την ένταξή της σε επενδυτική βαθμίδα, είτε από βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης, είτε από θετικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας. Οι επιχειρηματικές κινήσεις (πχ πώληση του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ) θα ρυθμίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των μετοχών και θα δώσουν κάποια τάση. Προς το παρόν και για την αυριανή συνεδρίαση (τελευταία της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου) περιμένουμε μία κίνηση ανάκαμψης.