Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Αδυναμία διατήρησης της ανοδικής τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 922,43 μονάδες με υποχώρηση 0,29%. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν οριακή.

Η σημερινή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,22 εκατ. ευρώ λίγο μεγαλύτερη απ’ ότι η χθεσινή αλλά αισθητά χαμηλότερα απ’ την μέση αξία συναλλαγών της Μεγάλης Εβδομάδας (3 συνεδριάσεις). Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν ισορροπημένο με 53 ανοδικές μετοχές και 58 πτωτικές.

Αντίρροπες τάσεις καταγράφηκαν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με τον δείκτη FTSE Large Cap να υποχωρεί κατά 0,35% ενώ ο δείκτης Mid Cap μειώθηκε κατά 0,23%. Η ανοδική πορεία ορισμένων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ο ΟΤΕ, Jumbo, Fourlis, Cenergy και η ΔΕΗ βοήθησαν στο να μην υποχωρήσει ο Γεν. Δείκτης κάτω από τις 920 μονάδες.

Σε ότι αφορά τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (1,47%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,85%) , Τηλεπικοινωνίες (0,65%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχε ο κλάδος Υγείας (-9,88%), οι Τράπεζες (-1,15%), οι Πρώτες Ύλες (-0,93%) και Πετρέλαιο-Αέριο (-0,45%).

Η επόμενη εβδομάδα (ως αρχή του Μαΐου) θα δείξει εάν το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γεν. Δείκτη θα καταφέρει να επιστρέψει πάνω από τις 930 μονάδες ή θα έχουμε παρατεταμένη κίνηση μεταξύ 905-925 μονάδων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συσσώρευση. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι μακροοικονομικές ειδήσεις και τα αποτελέσματα (α’ τριμήνου πλέον) των εισηγμένων θα δείξουν την τάση.

Ικανοποιητικές ανοδικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
 
Αντίθετα με το ελληνικό χρηματιστήριο, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές είχαν πολύ πιο ανθεκτικές ανοδικές κινήσεις. Ενδεικτικά ο DAX στις 17.30 κατέγραφε άνοδο 1,3%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 1,06% και ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 1,3%. Αντίστοιχες ανόδους είχαν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες με μικρές αποκλίσεις. Γενικότερα, για τις ευρωπαϊκές αγορές ήταν ένα θετικό κλείσιμο της εβδομάδας ενώ για το ελληνικό χρηματιστήριο η συνεδρίαση της Παρασκευής αποδείκνυε μία μίζερη χρηματιστηριακή πραγματικότητα. Βέβαια ίσως να συνεισέφερε στη σημερινή εικόνα και η ανακοίνωση πληθωρισμού 9,4% από την Eurostat για την Ελλάδα. Όμως δεν έχει βάση αυτό το επιχείρημα καθώς δεν είμαστε οι πρώτοι στον πληθωρισμό ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και ούτως ή άλλως υπήρχε η προεξόφληση από πριν. Σε ότι αφορά τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές αυτές κινούνταν πτωτικά στις πρώτες ώρες εξαιτίας των αποτελεσμάτων μεγάλων τεχνολογικών ομίλων όπως για παράδειγμα η Amazon. Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε λίγο έναντι του ευρώ μετά το προηγούμενο ράλι.

Source