Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Αδύναμη άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο με «βαρίδι» τον τραπεζικό δείκτη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αδύναμη άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 764,7 μονάδες, αυξημένος μόλις κατά 0,34 %. Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεπέρασε και τις 770 μονάδες κάνοντας υψηλό ημέρας στις 772,5 μονάδες αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στα επίπεδα αυτά και σταδιακά κυριάρχησαν οι βραχυπρόθεσμοι πωλητές με αποτέλεσμα να κλείσει στις 764,7 μονάδες με μικρή μεταβολή. Ισχνές ήταν οι συναλλαγές στα 49,4 εκατ. Ευρώ, δείγμα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει αδύναμο.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 62 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,28% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,59%. Για μία ακόμη συνεδρίαση στον τραπεζικό κλάδο διαφοροποιήθηκαν οι μετοχές του και η κλαδική μεταβολή του ήταν αρνητική (-0,91%). Πτωτικά κινήθηκε ο κλάδος Υγείας (-1,56%) και οι Πρώτες Ύλες (-0,22%). Οι υπόλοιποι κλαδικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διαμορφώθηκαν ανοδικά με μεγαλύτερη άνοδο στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (1,04%), Βιομηχανικά Προϊόντα (1%), Τρόφιμα-Ποτά (0,86%).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στα επίπεδα των 760-770 μονάδων έχοντας αυξημένη διακύμανση αλλά η χαμηλή αξία συναλλαγών (κάτω από 50 εκατ. Ευρώ) δεν επιτρέπει την άμεση επιστροφή προς τις 780 μονάδες. Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, οι 750 μονάδες παραμένουν μία ισχυρή στήριξη εάν δεν υπάρξει επιδείνωση του διεθνούς κλίματος ή αρνητικές εγχώριες εξελίξεις. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και του ιού αποτελεί το βασικότερο θέμα που απασχολεί τις διεθνείς κεφαλαιαγορές αλλά και οι οικονομικές και οι επιχειρηματικές εξελίξεις δίνουν τον τόνο σε συγκεκριμένους τίτλους. Στην Ελλάδα, ο τραπεζικός κλάδος με τα δικά του προβλήματα δυσκολεύεται να βρει κοινό βηματισμό και οι τραπεζικές μετοχές διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Έντονα ανοδικά οι ξένες αγορές

Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α να ανέκοψε κάπως την πτωτική τάση αλλά εάν την συγκρίνουμε με την πορεία των διεθνών αγορών ακόμη και των περιφερειακών όπως η Ελλάδα βλέπουμε πόσο πιο αδύναμη είναι. Στο εξωτερικό, οι αμερικανικοί δείκτες έχουν επιστρέψει στα ιστορικά υψηλά τους ενώ πολύ δυναμική ήταν η συνεδρίαση για το γερμανικό (DAX) και γαλλικό (CAC) χρηματιστήριο καθώς και το βρετανικό (FTSE).