Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανησυχία της ΕΚΤ για τον αυξανόμενο πληθωρισμό

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Την έντονη ανησυχία της για την εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εξέφρασε η κα Κριστίν Λαγκάρντ κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Θα συνεχίσει τις επαναγορές ομολόγων κάτω από το πρίσμα PEPP με χαμηλότερους όμως ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2024 η ΕΚΤ. Ήδη η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την επαναγορά ομολόγων κατά το α’ τρίμηνο 2022 με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Θα σταματήσει όμως τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις αποφάσεις που είχε λάβει κατά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του τον περασμένο Δεκέμβριο. Με τις κινήσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διευρύνει την απόκλιση από τη στρατηγική της FED που ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίου, παρότι μόλις χθες ανακοινώθηκε έκρηξη πληθωρισμού στο 5,5%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Αγορές στοιχείων ενεργητικού ύψους 70 δις. Ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Το APP (assets Purchase Programme) ουσιαστικά βρίσκεται σε φάση σταδιακής μείωσης από τον Δεκέμβριο 2021 και οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα ανέλθουν σε 40 δις. Ευρώ και 30 δις. Ευρώ στο γ’ τρίμηνο 2022.

Επιτόκια χρηματοδότησης

Τα περιθώρια επιτοκίου χρηματοδότησης των τραπεζών θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0%, 0,25% και -0,5%. Το Δ.Σ της ΕΚΤ που αποτελείται από τους κεντρικούς τραπεζίτες αποφάσισε να παραμείνουν τα επιτόκια στα παρόντα επίπεδα τουλάχιστον ή να μειωθούν τόσο όσο να φτάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.