Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοδικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές μεταφράστηκε σε χρηματιστηριακή ανατροπή και στο ελληνικό χρηματιστήριο που κινήθηκε σήμερα καλύτερα απ’ τις προσδοκίες πολλών εγχώριων αναλυτών. Η έναρξη της συνεδρίασης ήταν ήπια πτωτική αλλά γρήγορα, ο Γεν. Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος χωρίς βέβαια να καταγράψει την μεγάλη άνοδο. Κινήθηκε πέριξ των 945 μονάδων και μετά την ανοδική έναρξη των αμερικανικών αγορών πέρασε τις 950 μονάδες για  να κλείσει στις 951,65 μονάδες με άνοδο 0,74%. Η εγχώρια χρηματιστηριακή τάση επιβράβευσε όσους είχαν προλάβει να αγοράσουν στα χαμηλά της συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί ξένοι οίκοι λένε buying the dip (αγοράζοντας στην πτώση). Στην ανάκαμψη βοήθησε και το γεγονός ότι εμφανίστηκε μεγάλη ζήτηση στην έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου.

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας στις 951,65 μονάδες με άνοδο 0,74%  που προήλθε και πάλι από τη θετική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, του ΟΤΕ, της Jumbo (έβγαλε ανακοίνωση με τα αποτελέσματα αλλά και τις εξελίξεις διεθνώς στο εμπόριο) και της Motor Oil. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,68%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (MID Cap) κατά 1,33% γεγονός που δείχνει την διάχυση επενδυτικών κεφαλαίων και στην ισχυρή μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 65 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι  των οικιακών προϊόντων (3,14%), πρώτων υλών (3,11%), Πετρελαίου αερίου (2,33%), Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (1,99%) και τραπεζών (0,93%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας (-3,28%) , Κατασκευών-Υλικών (-0,27%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και ΔΕΗ.

Η άνοδος των αμερικανικών δεικτών συμπαρέσυρε και τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλότερα επίπεδα. Οι τελευταίες εξελίξεις και η έντονη μεταβλητότητα δείχνουν ότι οι αγορές κεφαλαίων αναζητούν ισορροπία ανάμεσα στην επίτευξη ανάπτυξης και στην πάταξη του πληθωρισμού. Η μεγάλη διόρθωση όχι μόνο δεν έχει έρθει ακόμη αλλά οι επενδυτές αναζητούν κέρδη και υπεραξίες σε μετοχές που έχουν διορθώσει έστω και κατ’ ελάχιστον. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μεγάλο ράλι κάνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις τα εμπορεύματα (βιομηχανικά, πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο) που εμφανίζονται ως ‘καταφύγια’ στις αυξήσεις επιτοκίων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γεν. Δείκτης συσσωρεύει πέριξ των 950 μονάδων ενώ γίνεται ισχυρότερη πλέον η στήριξη πάνω από τις 925 μονάδες. Σε περίπτωση ανόδου, οι 1.000 μονάδες απέχουν μόλις 4,5% αλλά για να κατακτηθούν θα χρειαστεί ένα νέο ανοδικό ‘κύμα’ αγοραστών προς τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.