Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 890 μονάδες μέσα από δεικτοβαρείς μετοχές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxehaven

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο η σημερινή με τον Γενικό Δείκτη να κινείται αρχικά με ήπιες πτωτικές κινήσεις πέριξ των 880 μονάδων και προς το τέλος της συνεδρίασης να περνά σε θετική μεταβολή.

Η ανοδική αντίδραση Γεν. Δείκτη προς τις 890 μονάδες

Οι λόγοι ανόδου του Γεν. Δείκτη είναι κυρίως οι εξελίξεις σε εταιρικό επίπεδο κατά πρώτο λόγο και οι διάφορες εκθέσεις ομίλων και οργανισμών (ΔΝΤ) που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να περάσει με μικρές απώλειες τον ‘κάβο’ της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Το τέλος της συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 890,61 μονάδες με άνοδο 0,74%. Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλή, μόλις 50 εκατ. Ευρώ που πραγματοποιήθηκε κυρίως κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,75% δείχνοντας τον δρόμο της ανόδου κυρίως λόγω της εκτίναξης της μετοχής της Coca Cola HBC, του ΟΛΠ, της ΔΕΗ, της Ελλάκτωρ και του Μυτιληναίου. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε μεταβολή μόλις 0,07%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (4,15%), Κατασκευών-Υλικών (3,07%), Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (0,96%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Τεχνολογίας (-0,59%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,58%), Πρώτων Υλών (-0,45%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα (όγκο συναλλαγών) ήταν οι Alpha Bank, Εurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς, Ικτινος, MIG και σε αξία συναλλαγών η Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΕΤΕ και Μυτιληναίος.

Διακοπή της πλαγιοκαθοδικής κίνησης

Η σημερινή αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου διέκοψε μία παρατεταμένη περίοδο πλαγιοκαθοδικής κίνησης και έδειξε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ‘έχει σφυγμό’. Βέβαια η αντίδραση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεμονωμένες ανοδικές κινήσεις δεικτοβαρών τίτλων όπως για παράδειγμα η Coca Cola HBC (4,2%) η οποία μέσα σε μία συνεδρίαση κάλυψε τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων, ο ΟΛΠ που φαίνεται ότι αγοράζεται γιατί δείχνει κινητικότητα στις επενδύσεις και θα δώσει και μέρισμα, η Eurobank που φαίνεται ότι φτάνει στα επίπεδα των 0,85 ευρώ, η ΕΤΕ που συνεχίζει ανοδικά και βέβαια η ΔΕΗ που έφτασε και αυτή στα 8,8 ευρώ μετά και την σημερινή της άνοδο. Σε ανοδικό κανάλι εισέρχεται και η μετοχή της Μυτιληναίος που κάνοντας μικρά βήματα καταφέρνει να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα πλησίον των 15 ευρώ.

Διεθνείς αγορές

Το αξιοσημείωτο της σημερινής συνεδρίασης ήταν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο διαφοροποιήθηκε έναντι των ξένων αγορών αγορών που ξεκίνησαν και συνέχισαν πτωτικά από το πρωί. Οι λόγοι της πτώσης είναι γνωστοί. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος επηρεάζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών και τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Εν αντιθέσει με τον ελληνικό χρηματιστηριακό δείκτη, οι αμερικανικές και ευρωπαικές αγορές συνεχίζουν πλαγιοκαθοδικά κάτω από την ‘δαμόκλειο σπάθη’ του διογκούμενου πληθωρισμού και της ανόδου του ενεργειακού κόστους.