Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοδική επιστροφή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την αποκλιμάκωση πετρελαίου και υποχώρηση των αποδόσεων ομολόγων

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι ευρωπαϊκές αγορές και οι αμερικανικές ανέκαμψαν σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας που οι ανοδικές κινήσεις θα εναλλάσσονται συχνότατα με πτωτικές.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά τη μίνι διόρθωση 4 συνεδριάσεων, ξεκίνησαν απ’ την αρχή ανοδικά και ολοκληρώνουν τις συνεδριάσεις με θετικές μεταβολές. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν και αυτοί ανοδικά τη σημερινή συνεδρίαση. Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των ομολόγων βοήθησαν προς την δημιουργία ανοδικής κατεύθυνσης. Οι ευρωπαϊκές αγορές εστιάζουν ιδιαίτερα και στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ (βλέπε κα Κριστίν Λαγκάρντ) σχετικά με την ευρωπαϊκή ανάκαμψη αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις που εξυφαίνονται στη Γερμανία και μάλλον προσδοκούν μία θετική ως προς την Ε.Ε εξέλιξη.

Οι δύο αντίρροπες δυνάμεις στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια είναι αφ’ ενός οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης στα ΑΕΠ των κρατών και οι εξαιρετικοί ρυθμοί εταιρικής κερδοφορίας και αφ’ ετέρου οι φόβοι για όξυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Άνοδος και στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο, ελλείψει σημαντικών ξένων αγοραστών, είχε και πάλι τον ίδιο υποτονικό χαρακτήρα. Ο Γενικός Δείκτης κυμάνθηκε σε μικρό εύρος 8 μονάδων και τελικά έκλεισε ανοδικά επιβεβαιώνοντας και τις τεχνικές στηρίξεις στην περιοχή των 855-860 μονάδων.

Στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε κοντά στα υψηλά ημέρας στις 866,35 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,73%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,79% και ο δείκτης FTSE mid cap κατά (-0,54%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (3,9%), Βιομηχανικών Προϊόντων-Υπηρεσιών (3,10%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,04%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-0,78%), Εμπορίου (-0,69%), Πετρελαίου-Αερίου (-0,5%). Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διαφοροποιήσεις των μετοχών ανάμεσα στους ίδιους κλάδους ήταν μεγάλη για μία ακόμη συνεδρίαση. Σε ότι αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση την άνοδο έδωσαν κυρίως οι μετοχές του ΟΤΕ, του Μυτιληναίου, της Jumbo της Πειραιώς και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Με discount ο Γεν. Δείκτης έναντι των ευρωπαϊκών αγορών

Το ελληνικό χρηματιστήριο χρωστάει μία ανοδική κίνηση καθώς οι θετικές εκτιμήσεις των ξένων οίκων, οι αξιολογήσεις ομολόγων και τραπεζών και τα εταιρικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως στις μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές και πλέον εύλογα οι επενδυτές και χρηματιστές αναρωτιούνται εάν θα υπάρξει το ‘φθινοπωρινό κύμα’ όπως συνέβη πέρυσι τον Νοέμβριο και ανέβασε περίπου 200 μονάδες το Γενικό Δείκτη.

Προς το παρόν το ζητούμενο για το τέλος Σεπτεμβρίου είναι να επιστρέψει ο Γ.Δ. προς τις 890 μονάδες και να αυξηθούν οι όγκοι συναλλαγών. Αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, στόχος είναι να μην υποχωρήσει ο Γεν. Δείκτης κάτω από τις 855 μονάδες.