Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ανοδική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις διεθνείς αγορές – Στις 867,8 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανοδική συνεδρίαση χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αξιών. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 870 μονάδες και έκλεισε στις 867,8 μονάδες με άνοδο 0,98%.

Τοποθετήσεις μετά τις προηγούμενες διορθώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 867,8 μονάδες με άνοδο 0,98% δείχνοντας ότι το ‘τείχος’ των 870 μονάδων είναι αρκετά ψηλό για να το υπερβεί ο Γενικός Δείκτης.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. Ευρώ ενώ θετικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων με 80 ανοδικές μετοχές και 26 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,2% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,56%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι 4 τραπεζικές, o Τitan Int, ο Μυτιληναίος, η Coca Cola HBC, η Motor Oil.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι μετοχές Ταξιδιών-Αναψυχής (2,42%), τεχνολογίας (2,35%), τραπεζών (1,97%) και με τις 4 τραπεζικές μετοχές σε άνοδο, Βιομηχανικών Υπηρεσιών (1,98%), Πετρελαίου-Αερίου (1,55%). Προβλημάτισε η πτώση του δείκτη τηλεπικοινωνιών (-2,18%) με δεύτερη υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ (πτώση με όγκο), η ΔΕΗ, η ΕΤΕ, η Alpha Bank, η Μυτιληναίος, η Eurobank.

Η χθεσινή εικόνα επιβεβαίωσε ότι βιώνουμε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας (ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα επιστρέψει προς τις 850 μονάδες στις επόμενες συνεδριάσεις) και οι τοποθετήσεις είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Εάν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε θέματα οικονομίας ή γεωπολιτικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης στην Ουκρανία, τότε ίσως δούμε μία πιο σταθερότερη και μακροπρόθεσμη άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Διεθνείς αγορές

Η ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την αντίστοιχη άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών που αναμένουν να αρχίσει το πρόγραμμα αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο 2022. Ανάκαμψη και ικανοποιητική έναρξη συνεδριάσεων έχουν και οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες που προσβλέπουν σε θετικά εταιρικά αποτελέσματα στο α’ τρίμηνο 2022. Επί της ουσίας οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη κρατούν τις στηρίξεις τους μετά από μία σημαντική διορθωτική κίνηση (μεταξύ 15-20%) κατά το προηγούμενο διάστημα. Οι αποτιμήσεις εξορθολογίστηκαν και κάποιοι τοποθετούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η έκθεση της Bank Of America ‘cash is the king’ επιβεβαιώνει γιατί οι περισσότεροι μόλις βγάλουν κάποιο κέρδος ρευστοποιούν αμέσως.

Source