Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Αντίδραση «ελατηρίου» στις τραπεζικές μετοχές επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 750 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αντίδραση ‘ελατηρίου’ για τις τραπεζικές μετοχές είχαμε στην σημερινή συνεδρίαση και εκτίναξη των τιμών των τραπεζικών μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα μετά από μία πολυήμερη υποχώρηση. Ο Γενικός Δείκτης είτε από τεχνική αντίδραση είτε παρασυρόμενος από την βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών κατάφερε μετά το αρχικό ξεκίνημα στις 726 μονάδες να επαναπροσεγγίσει και να ξεπεράσει τις 750 μονάδες και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Μία καλοδεχούμενη αντίδραση με αγοραστές κυρίως εγχώρια χαρτοφυλάκια αλλά και κάποιους ξένους θεσμικούς. Η ανοδική αντίδραση στον Γενικό Δείκτης υποστηρίχθηκε και από τις αντίστοιχες (μικρότερου βεληνεκούς) κινήσεις στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές σήμερα το απόγευμα.

Φαίνεται ότι μία πρώτη φάση συσσώρευσης έχει ολοκληρωθεί για το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από την διόρθωση κατά περίπου 80 μονάδες (ή 8-9%) από τα επίπεδα που είχε ο Γενικός Δείκτης στην αρχή του Ιανουαρίου. Εάν συνεχιστεί η ευχάριστη σημερινή έκπληξη, θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία των ξένων αγορών και την επιστροφή ορισμένων ξένων κεφαλαίων.

Τεχνικά, η στήριξη των 720 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη λειτούργησε άψογα αφού βγήκαν πολλοί αγοραστές (ως σημείο εισόδου αγοραστών) ενώ και οι 750 μονάδες επιβεβαίωσαν ότι αποτελούν και αυτές ένα καλό επίπεδο ισορροπίας για την χρηματιστηριακή αγορά.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι για την σημερινή εικόνα, συνεισέφεραν και τα υπόλοιπα blue chips όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ , ο Μυτιληναίος, η ΓΕΚ Τέρνα που συμπλήρωσαν την τραπεζική ομάδα (Alpha, ETE, Εurobank , Πειραιώς, Αττικής) που πρωτοστάτησε στην άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 754,25 μονάδες με άνοδο 1,45%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97,79 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 79 έκλεισαν ανοδικά και οι 33 πτωτικά. Στους επιμέρους κλάδους , οι τράπεζες είχαν άνοδο 7,06% και επίσης ξεχώρισαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών (3,05%), Κατασκευών (1,21%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγεία (-5,29%), Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-1,49%) και τα Ταξίδια-Αναψυχή (-0,94%).

Αντίδραση καταγράφουν και οι ξένες αγορές μετά την διόρθωση των τελευταίων ημερών

To short squeeze (κλείσιμο θέσεων πώλησης) σε αμερικανικές μετοχές οδήγησε αφ’ ενός τους αμερικανικούς δείκτες σε θετική πορεία και συμπαρέσυρε και τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες σε άνοδο, νωρίς το απόγευμα. Ενδεικτικά ο Dow Jones διαμορφώνονταν πέριξ των 30.800 μονάδων καλύπτοντας μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών, ο S&P 500 πάνω από τις 3.800 μονάδες. Στην Ευρώπη, ο DAX επέστρεψε ανοδικά στις 13.665 μονάδες, ο γαλλικός CAC αυξήθηκε στις 5.515 ενώ και οι μεγάλες αγορές σε Ολλανδία (AEX), Ιταλία (MIB), Iσπανία (ΙΒΕΧ) κινούνταν ανοδικά.

Αναμονή μέχρι τέλος του μήνα για την τάση

Οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο τονίζουν ότι πρέπει να δείξουμε υπομονή μέχρι τέλος του μήνα στο ελληνικό χρηματιστήριο προκειμένου να διαφανεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Τα προβλήματα με τον covid 19 και τον εμβολιασμό δεν τέλειωσαν ούτε επίσης τα οικονομικά και επιχειρηματικά προβλήματα ξεχάστηκαν. Είναι εδώ και θα μας το θυμίζουν μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα.