Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Αντικειμενικές αξίες: Η νέα πλατφόρμα για τον υπολογισμό τους – Από το 2022 ο νέος ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από τις υφιστάμενες 6 δόσεις

Όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπ. Οικ. για τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον νέο ΕΝΦΙΑ, σε λίγες ημέρες, η ψηφιακή αναδιάρθρωση του συστήματος θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν, μέσω ψηφιακού χάρτη, σχετικά με τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, και να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία του.

Η σχετική πλατφόρμα θα παρουσιαστεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και τα δεδομένα της οικονομίας την επόμενη περίοδο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, σε συνέχεια της μεσο-σταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η οποία τέθηκε σε ισχύ από το 2019.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται τους επόμενους μήνες.

Θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022 και θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις υφιστάμενες 6 δόσεις.

Οι όποιες μεταβολές και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ανέφερε ο Υπουργός.

Δείτε τη σχετική είδηση του κόμβου «Οι νέες αντικειμενικές αξίες – Επικαιροποίηση συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και νέος ΕΝΦΙΑ»