Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών της ΕΕ η Ανγκουίλα, η Δομίνικα και οι Σεϋχέλλες

Στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να αφαιρέσει την Ανγκουίλα, τη Δομίνικα και τις Σεϋχέλλες από τον κατάλογο μη συνεργατικών δικαιοδοσιών της ΕΕ για φορολογικούς σκοπούς.

Και οι τρεις είχαν προηγουμένως συμπεριληφθεί στον κατάλογο επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια φορολογικής διαφάνειας της ΕΕ για να θεωρηθούν ως τουλάχιστον «σε μεγάλο βαθμό συμμορφούμενα» από το Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος. Είχε προηγηθεί η διαγραφή της απόφασης του φόρουμ να παραχωρήσει σε αυτές τις δικαιοδοσίες συμπληρωματική αναθεώρηση για το θέμα αυτό.

Εννέα δικαιοδοσίες παραμένουν στον κατάλογο μη συνεταιριστικών δικαιοδοσιών της ΕΕ (Παράρτημα Ι): Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Παλάου, Παναμάς, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ και Βανουάτου.

Εν αναμονή της συμπληρωματικής επανεξέτασης, η Ανγκουίλα, η Δομίνικα και οι Σεϋχέλλες περιλαμβάνονται πλέον στο έγγραφο κατάστασης (Παράρτημα ΙΙ), το οποίο καλύπτει δικαιοδοσίες που δεν συμμορφώνονται ακόμη με όλα τα διεθνή φορολογικά πρότυπα, αλλά έχουν δεσμευτεί να εφαρμόζουν αρχές φορολογικής χρηστής διακυβέρνησης.

Η Κόστα Ρίκα, το Χονγκ Κονγκ, η Μαλαισία, η Βόρεια Μακεδονία, το Κατάρ και η Ουρουγουάη έχουν επίσης προστεθεί σε αυτό το έγγραφο, ενώ η Αυστραλία, η Εσβατίνι και οι Μαλδίβες έχουν εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και συνεπώς έχουν αφαιρεθεί από αυτό.

Μετά τη σημερινή αναθεώρηση, η Τουρκία εξακολουθεί να αναφέρεται στο Παράρτημα II. Στα συμπεράσματά του του Φεβρουαρίου 2021, το Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με όλα τα κράτη μέλη. Παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος, πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα.

Ιστορικό

Δύο φορές το χρόνο το Συμβούλιο αναθεωρεί τον κατάλογο των μη συνεργατικών δικαιοδοσιών και ένα συνοδευτικό έγγραφο κατάστασης. Αυτή η πρακτική καθιερώθηκε το 2017 για την προώθηση της παγκόσμιας χρηστής διακυβέρνησης στη φορολογία και την ενημέρωση των κρατών μελών για τα οποία δικαιοδοσίες εκτός ΕΕ επιδίδονται σε καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές. Στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμυντικά μέτρα για την προστασία των φορολογικών τους εσόδων και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της κατάχρησης.

Τα κριτήρια καταχώρισης είναι σύμφωνα με τα διεθνή φορολογικά πρότυπα και εστιάζουν στη φορολογική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολογία και την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών. Το Συμβούλιο συνεργάζεται με τις χώρες που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, παρακολουθεί την πρόοδό τους και επανεξετάζει και ενημερώνει τακτικά αυτόν τον κατάλογο.