Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Αύξηση 0,5% επιπλέον στο ΑΕΠ για το 2021 και 1% για το 2022 θα δώσουν τα εξαγγελθέντα μέτρα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αύξηση στο ελληνικό ΑΕΠ της τάξης του 0,5% για τη χρήση 2021 και 1% για την χρήση 2022 μπορούν να δώσουν οι σημαντικές φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός χθες, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Στο θετικό σενάριο, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα αποτελέσματα χρήσης 2021 καθώς θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τα κέρδη και θα μειώσουν ζημιές σε αρκετές περιπτώσεις. Σύμφωνα με στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η ώθηση στα αποτελέσματα των εισηγμένων μπορεί να ξεπεράσει το 10% στο ευνοϊκό σενάριο ότι η οικονομία θα επιστρέψει σταδιακά μέχρι το β’ εξάμηνο στην κανονικότητα. Εάν τα αποτελέσματα των εισηγμένων ενισχυθούν μέχρι 10% τότε αναλογικά -και ίσως με συντηρητικούς υπολογισμούς- να υπάρξει άνοδο της τάξης του 0,5% επί του ΑΕΠ της χώρας εάν δεχθούμε ότι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις παράγουν σωρευτικά το 35-40% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, στις μικρότερες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσουν με πολλαπλασιαστικά οφέλη και ενδεχομένως να διαμορφώσουν ακόμη υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας εάν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας επιστρέψουν στην κανονικότητα σύντομα.

Η βοήθεια ενδεχομένως όμως να είναι μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται ‘μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας’ δηλαδή η σκέψη των ιδιοκτητών τους προσανατολίζεται προς το ‘λουκέτο’. Εάν κάποιες από τις υποψήφιες προς κλείσιμο εταιρείες αποφύγουν το ‘λουκέτο’ ή καταφέρουν να μειώσουν τις ζημιές τους, τότε τα σωρευτικά οφέλη για τη δημοσιονομική πολιτική, την απασχόληση, τις τράπεζες θα είναι πολλαπλάσια.

«Το σημαντικότερο», λένε στελέχη του ΥΠΟΙΚ, «να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση που επικρατεί στην μικρή επιχειρηματικότητα που ουσιαστικά βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.»  Εάν οι μικρές επιχειρήσεις καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους το 2021 και το 2022 τότε και η απασχόληση θα αυξηθεί σημαντικά και η κατανάλωση. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά παρκαρισμένα κεφάλαια σε τραπεζικές καταθέσεις τα οποία ή θα πάνε προς κατανάλωση ή προς επένδυση εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πανδημία και την οικονομία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος της προκαταβολής φόρου και της μείωσης του συντελεστή στις εταιρείες μέτρα ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, ποσό το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας. Επίσης, το δημοσιονομικό κόστος των χαμηλότερων εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.