Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Αύριο, 21.04, εκδικάζεται η αγωγή 110 λογιστών-φοροτεχνικών κατά του Ελληνικού Δημοσίου


Ντάλλας Απόστολος
Λογιστής-φοροτεχνικός

Την Τετάρτη 21 Απρίλιου εκδικάζεται Αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσαν 110 Λογιστές στις 29/5/2015 (10899/2015) κατά του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εκδίκαση θα γίνει στο ακροατήριο του 8ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (Λ.Ριανκουρ 85).

Την νομική υποστήριξη της Αγωγής έχει αναλάβει ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Χρυσανθάκης που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους υποθέσεις.

Η νομική βάση της Αγωγής βασίζεται μεταξύ άλλων σε σειρά από δυσλειτουργίες και πλημμέλειες, οι οποίες στοιχειοθετούν εν προκειμένου τη ζημιογόνο (για τους επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικούς) και κακοποιητική «συμπεριφορά» του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι δυσλειτουργίες του φορολογικού συστήματος, όπως εκφράζονται μέσα από συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις των κρατικών οργάνων, παρακωλύουν κατά τρόπο παράνομο την ελεύθερη και χωρίς εμπόδια άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή -Φοροτεχνικού, περιορίζοντας ανεπίτρεπτα το σχετικό συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα (άρθρα 5 παρ.1 και 22 Συντ. καθώς και 57 ΑΚ) και άρθρων 1 και 31 παρ.1 και 2 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, με τα οποία διασφαλίζεται το δικαίωμα σε εργασία υπό συνθήκες αξιοπρέπειας, με σεβασμό στην ασφάλεια και την υγεία.

Η παράνομη αυτή παρεμπόδιση – περιορισμός γεννά ευθύνη του Δημοσίου για αποζημίωση αυτών που την υφίστανται.

Το ποσό που αιτείται κάθε συνάδελφος είναι 5.000 ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του κλάδου που κατατίθεται και εκδικάζεται παρόμοια Αγωγή αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ελπίζουμε η ενδεχόμενη επιτυχής έκβαση της δίκης να δημιουργήσει νομολογία και να ακολουθήσουν αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον με συμμετοχή των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας.