Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Βελτιώθηκε η εικόνα των τραπεζών στην Ευρωζώνη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Νέα μείωση κατέγραψαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνης κατά το τρίμηνο τρίμηνο του 2021, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στις τράπεζες που έχει η ΕΚΤ υπό την εποπτεία της μειώθηκε περαιτέρω στο 2,17% το γ’ τρίμηνο από 2,32% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη δημοσίευσης των στατιστικών στοιχείων το β’ τρίμηνο του 2015. Σε επίπεδο χώρας, ο μέσος δείκτης NPL κυμάνθηκε από 0,62% στο Λουξεμβούργο μέχρι 10,49% στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στα 401 δισ. ευρώ από 423 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι ο κοινός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 των τραπεζών (CET1) εμφάνισε μικρή κάμψη στο 15,47% το γ’ τρίμηνο, από 15,60% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι δείκτες CET1 σε επίπεδο χωρών κυμάνθηκαν από 12,63% στην Ελλάδα μέχρι 28,55% στην Εσθονία, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Η συνολική ετησιοποιημένη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 7,19% από 6,92% το προηγούμενο τρίμηνο και 2,12% ένα χρόνο νωρίτερα, με οδηγό την περαιτέρω υποχώρηση των απομειώσεων και των προβλέψεων.