Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Β. Σπανάκης: Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα στις ΔΟΥ για τη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 7.10.2019

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα στις Δ.Ο.Υ για τη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 7.10.2019, ζητάει ο Β. Σπανάκης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, με την οποία ζητάει να προχωρήσει άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες προκειμένου να υπαχθούν στην ρύθμιση οι φορολογούμενοι που τους αφορά.

Ο κ. Σπανάκης παραθέτει μερικά από τα πολύ σημαντικά οφέλη της ρύθμισης που νομοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 (Ν.4738/2020 – άρθρο 293 και Υπουργική Απόφαση Α 1007/20-1-21), τα οποία οι δανειολήπτες στερούνται έως σήμερα λόγω μη ύπαρξης της προβλεπόμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις αρμόδιες υπηρεσίες:

1. Δυνατότητα απαλλαγής σημαντικού ποσοστού προσαυξήσεων και ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις.

2. Χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

3. Αναβολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής που τυχόν έχει επιβληθεί για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

4. Αναστολή της λήψης αναγκαστικών μέτρων επί κινητών ή ακινήτων.

Τέλος, ο κ. Σπανάκης τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «Στις σημερινές ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες σε αρκετούς πολίτες, επιβάλλεται οι φορολογούμενοι να ωφελούνται άμεσα και αποτελεσματικά από το κάθε μέτρο στήριξης που θεσμοθετεί η Κυβέρνηση».

_______________________________________
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ
Βουλευτής Β3′ Νοτίου Τομέα Αθηνών – Ν.Δ.

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα στις Δ.Ο.Υ για τη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 7.10.2019»

Κύριε Υπουργέ,

Με το άρθρο 293 του Ν.4738/2020 νομοθετήθηκε ένα ακόμη μέτρο της σημερινής Κυβέρνησης για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων που επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις και με τον κίνδυνο εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων, από οφειλές που αφορούν λήψη δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως καθορίζεται στην αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση Α 1007/20-1-21, οι αιτήσεις για την υπαγωγή στην προβλεπόμενη ρύθμιση υποβάλλονται έως 30/4/2021 στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 7 της Απόφασης Α. 1007/20.01.2021 του Υφυπουργού Οικονομικών τα οφέλη από την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι πολλά και σημαντικά, όπως, μεταξύ άλλων:

1. Δυνατότητα απαλλαγής σημαντικού ποσοστού προσαυξήσεων και ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις.

2. Χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

3. Αναβολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής που τυχόν έχει επιβληθεί για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

4. Αναστολή της λήψης αναγκαστικών μέτρων επί κινητών ή ακινήτων.

Όμως, ουσιαστικά, οι δανειολήπτες αδυνατούν έως σήμερα να τύχουν των παραπάνω ευεργετημάτων λόγω μη ύπαρξης της προβλεπόμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επειδή η κάθε ημέρα καθυστέρησης υπαγωγής στην συγκεκριμένη ρύθμιση στερεί από τους φορολογούμενους πολύ σοβαρά οφέλη.

Επειδή η ρύθμιση έχει δημοσιευτεί από τον Οκτώβριο του 2020 και σήμερα, πάνω από τρεις μήνες μετά, δεν είναι έτοιμη η αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους υπαλλήλους που είναι αρμόδιοι με την καταχώρηση και την επεξεργασία των αιτήσεων.

Επειδή στις σημερινές ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες σε αρκετούς πολίτες, επιβάλλεται οι φορολογούμενοι να ωφελούνται άμεσα και αποτελεσματικά από το κάθε μέτρο στήριξης που θεσμοθετεί η Κυβέρνηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες προκειμένου να υπαχθούν στην ρύθμιση οι φορολογούμενοι που τους αφορά;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος – Πέτρος Ν. Σπανάκης