Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Β. Σπανάκης: Να δοθεί δίμηνη παράταση της προθεσμίας απογραφής του συνόλου των εργαζομένων

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δίμηνη παράταση της προθεσμίας απογραφής του συνόλου των εργαζομένων, ζητά ο Βασίλης Σπανάκης

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης, ζητά τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας απογραφής του συνόλου των εργαζομένων.

Ο κ. Σπανάκης σημειώνει ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί έπρεπε, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, να ολοκληρώσουν την απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και λόγω του φόρτου εργασίας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί σωστά η σημαντική αυτή διαδικασία, ενώ η μη εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας συνεπάγεται πρόστιμα για τις επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Θέμα: «Δίμηνη παράταση της προθεσμίας απογραφής του συνόλου των εργαζομένων»

Κύριε Υπουργέ,

Από την 1η Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δηλαδή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας.
Οι λογιστές – φοροτεχνικοί έπρεπε, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, να ολοκληρώσουν την απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας.
Η υποχρέωση αυτή δημιούργησε πρόσθετο φόρτο εργασίας στον κλάδο τους, ενώ ο τρόπος καταχώρισης και οι αλλαγές στην υποβολή του τρόπου κατάθεσης του πίνακα του προσωπικού και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας προκάλεσε πρόσθετες δυσκολίες στους λογιστές και στους φοροτεχνικούς.

Επειδή η μη εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας συνεπάγεται πρόστιμα για τις επιχειρήσεις.
Επειδή ο κλάδος των φοροτεχνικών και λογιστών έχει αυξημένο φόρτο εργασίας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην έχει ολοκληρωθεί σωστά η σημαντική αυτή διαδικασία εντός της προθεσμίας των 30 ημερών.
Επειδή η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ είναι ένα σημαντικό εγχείρημα που θα ωφελήσει τον επιχειρηματικό κόσμο.
Επειδή η σωστή ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας των εργαζομένων θα βοηθήσει το επόμενο βήμα που είναι η εφαρμογή του μηχανισμού της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να δώσετε δίμηνη παράταση στην απογραφική διαδικασία των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος – Πέτρος Ν. Σπανάκης

Source