Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Β. Σπανάκης: Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και στη δυνατότητα έκπτωσης φόρου 3% σε εφάπαξ καταβολή

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την παράταση της δυνατότητας έκπτωσης στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος και της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, ζητά ο Βουλευτής Β. Σπανάκης
 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, με την οποία ζητά την παράταση της δυνατότητας έκπτωσης στην εφάπαξ καταβολή του φόρου για το φορολογικό έτος 2020 μέχρι 30/9/2021 καθώς και της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 27/9/2021.

Ο κ. Σπανάκης αναφέρει πως, η φετινή χρονιά για τους λογιστές – φοροτεχνικούς ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση, η οποία αύξησε κατά πολύ τον φόρτο εργασίας τους και τις έκτακτες υποχρεώσεις τους και τονίζει πως, η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση θα ωφελούσε το Ελληνικό Δημόσιο διότι θα παρείχε κίνητρο στους φορολογούμενους να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο προκειμένου και οι ίδιοι να ωφεληθούν από την σχετική έκπτωση.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ
Βουλευτής Β3′ Νοτίου Τομέα Αθηνών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Άμεση νομοθετική ρύθμιση για παράταση της δυνατότητας έκπτωσης στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 μέχρι 30/9/2021 και της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 27/9/2021»

Κύριε Υπουργέ,

Η φετινή χρονιά για τους λογιστές – φοροτεχνικούς ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση, η οποία αύξησε κατά πολύ τον φόρτο εργασίας τους και τις έκτακτες υποχρεώσεις τους.

Όλο αυτό το διάστημα, ξεπερνώντας τις περισσότερες φορές τον εαυτό τους, ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι των πελατών τους και κυρίως έναντι του Δημοσίου (Δ.Ο.Υ., Ε.Φ.Κ.Α. κ.λπ.).

Η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έχει θεσπίσει σημαντικά και εύστοχα μέτρα για την ανακούφιση τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων. Ιδιαίτερη δε μέριμνα έχει δείξει για τους εργαζόμενους, με αξιοζήλευτες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως γνωρίζετε, σε δέκα ημέρες λήγει η προθεσμία της δυνατότητας που δίνει ο Νόμος για έκπτωση φόρου στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

Όμως, έχουν διαπιστωθεί ορισμένες δυσλειτουργίες, που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία υποβολής και εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Για παράδειγμα, οι καθυστερήσεις στην ενημέρωση του συστήματος taxis των εισοδημάτων για το έτος 2020 για μισθωτούς και συνταξιούχους, στερούν τη δυνατότητα σωστού προγραμματισμού και φυσικά τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 30/7/2021. Όπως επίσης και για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί αλλά απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις Δ.Ο.Υ., δεν είναι βέβαιο ότι οι Δ.Ο.Υ.. θα ολοκληρώσουν την εκκαθάριση τους στον απαιτούμενο χρόνο ώστε ο φορολογούμενος να έχει την έκπτωση του 3%.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες, θα είναι προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, των φορολογούμενων καθώς και της γενικότερης λογικής που υπάρχει για τη δυνατότητα που παρέχεται στην καταβολή του φόρου, να δοθεί άμεσα παράταση μέχρι 30/9/2021 της δυνατότητας έκπτωσης κατά 3% του φόρου εισοδήματος στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του, με την προϋπόθεση όμως να ληφθεί μέριμνα για παράταση των φορολογικών δηλώσεων από τώρα και ξεκάθαρα μέχρι 27/9/2021.

Μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα ωφελούσε το Ελληνικό Δημόσιο διότι θα παρείχε κίνητρο στους φορολογούμενους να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο προκειμένου και οι ίδιοι να ωφεληθούν από την σχετική έκπτωση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να δώσετε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 27/9/2021;
2) Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα έκπτωσης στην εφάπαξ καταβολή του ποσού του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020, σε όλες τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι 30/9/2021;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης