Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Γιώργος Χριστόπουλος: Αναβαθμισμένος ο ρόλος του λογιστή–φοροτεχνικού στην εποχή της πανδημίας, ή θύμα του καθήκοντος;; – Ένας απολογισμός στο κατώφλι του 2022

Το ημερολόγιο ενός φοροτεχνικού
Αλληλέγγυα στήριξη και κατανόηση του Λ/Φ από τους εφοριακούς.
Συνάντηση των δύο «όμορων» επαγγελμάτων της φορολογίας μέσα από μία τηλεοπτική εκπομπή.    

Στο πρώτο θέμα στη νέα χρονιά του «ημερολογίου ενός φοροτεχνικού» θέλω να ευχηθώ στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη, χαρές και όλα τα καλά στο σπιτικό σας! Το 2022 να ανατείλει με καλούς οιωνούς για την πολύπαθη υγεία και την επιστροφή στην ήρεμη ζωή με ειρήνη, οικονομική ευημερία με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη!

Το 2021 ήταν ένας ακόμη χρόνος που βιώσαμε την «καυτή ανάσα» του κορωνοϊού.  Και όχι μόνο αυτό. Τους τελευταίους είκοσι μήνες βιώσαμε και εξακολουθούμε για τρίτο χρόνο να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην απειλή της υγειονομικής κρίσης με τις επιπτώσεις στην υγεία, ήλθε να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση με έξαρση των πληθωριστικών  πιέσεων που βύθισε την παγκόσμια οικονομία.
Ποτέ άλλοτε μια εξωγενής κρίση σε καιρό ειρήνης δεν έφερε μια τόσο γρήγορη και καθολική κάμψη της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα σε ζήτηση και παραγωγή, σχεδόν ταυτόχρονα.

To «φάντασμα» του πληθωρισμού τρομοκρατεί την Ευρώπη, εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat,  ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε ρεκόρ 25ετίας, φτάνοντας το 5%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις η Eurostat, αυξήθηκε στο 4,4% από το 4% του Νοεμβρίου. Μην ξεχνάμε ότι όπως σημειώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος Milton Friedman  «ο πληθωρισμός είναι μία μορφή φορολογίας χωρίς νόμο»

Αναμφίβολα, όπως όλοι οι κλάδοι, έτσι και ο δικός μας λογιστικός τομέας επηρεάστηκε από την έλευση του κορωνοϊού.
Το απρόβλεπτο περιβάλλον και οι ραγδαίες αλλαγές προκάλεσαν αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική καθημερινότητα όλων. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό με πρωτόγνωρες συνθήκες δουλειάς και δράσης, υπό τον φόβο και τους κινδύνους της πανδημίας που δοκίμασε αντοχές και δυνάμεις.
Ωστόσο ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού έδειξε ότι η κατάρτιση και η εμπειρία των επαγγελματιών του κλάδου μας, συνέβαλαν και κατέδειξαν ότι μπορέσαμε να διαχειριζόμαστε τις αλλαγές και να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις με ευελιξία και αποφασιστικότητα.
Και τούτο, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα πολλά από τα «καυτά» ζητήματα του κλάδου που γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν προς την φορολογική διοίκηση και τους αρμόδιους υπουργούς, από τους φορείς του κλάδου και το ΟΕΕ.
Και παράλληλα να ισχύει το οξύμωρο με δύο ασύμβατες όψεις. Από τη μία με την εξέλιξη της οικονομίας και των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με την βίαιη  έφοδο της ψηφιοποίησης, ο ρόλος του λογιστή παρομοιάστηκε με αυτόν των γιατρών και νοσηλευτών και στα λόγια πήρε τα εύσημα.

Από την άλλη,  στην ουσία και στην πράξη ο Λογιστής – Φοροτεχνικός παραμένει θύμα του καθήκοντος και της υπευθυνότητας, περιμένοντας με αγανάκτηση  να δει που θα φθάσει η ευαισθησία των αρμοδίων, προκειμένου να σκύψουν και να δουν ότι όλα τα απανωτά υπομνήματα και ψηφίσματα, (βλ. και άρθρα του κόμβου, με την πέννα το Κώστα Γραβιά όπως: Λογιστής ή «υποζύγιο»; Η ανοχή στέρεψε… , όπως επίσης: «Η αλήθεια πίσω από τον αριθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ο ρόλος του λογιστή»)  δεν περιέχουν συντεχνιακές παραχωρήσεις, ούτε προνομιακές παροχές. Μιλούν, καταγράφουν  και τεκμηριώνουν τα κρίσιμα ζητήματα και προβλήματα, ως  αυτονόητες ανάγκες και νόμιμα εχέγγυα και «εργαλεία» για να κάνει καλύτερα  τη δουλειά του, ως «θεματοφύλακας» του δημοσίου συμφέροντος και στυλοβάτης των δημοσίων εσόδων, αλλά όχι με συνθήκες «σισύφειου μαρτυρίου» και με βλαπτική συνέπεια της ψυχικής και σωματικής του υγείας.     
Μία σχετική με τα παραπάνω θέματα αναπτύχθηκαν στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ο.Ε.Ε. κο Κωνσταντίνο Κόλλια στην πρόσφατη πρώτη εκπομπή μας που εγκαινιάσαμε εδώ στον κόμβο «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ »

Ένας φοροτεχνικός ( η αφεντιά μου) και ένας έμπειρος εκπρόσωπος των εφοριακών ( ο Μπάμπης Καούκης- Γενικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών), στην εκπομπή «Ραντεβού με την Επικαιρότητα» που παρουσιάζει ο ίδιος στο BLUE SKY, σχολιάσαμε με ανασκόπηση στο φορολογικό τοπίο τα πιο κρίσιμα της πραγματικής οικονομίας και καθημερινότητας.

Στο κάδρο ο Λογιστής – Φοροτεχνικός (αυτός ο αγνοημένος «υπηρέτης» και φύλακας του δημοσίου συμφέροντος). Η αποτίμηση της δουλειάς του και πόσο αυτή εκτιμήθηκε όπως θα έπρεπε από την πολιτεία.
«Ξεχάστηκε» η υπ. απόφαση για να λειτουργήσει η ρύθμιση της ασθένειας του Λογιστή!
Τα γιατί και τα διότι δεν ξεκινούν έγκαιρα κάθε χρόνο οι δηλώσεις.

Η ανατροπή για φέτος με πρώτη φορά η απόφαση Α.1275/2021 τόσο νωρίς για την αποστολή των βεβαιώσεων εισοδημάτων και φόρων και πόσο θα επισπεύσουν οι φορείς να τις ανεβάσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2022!
Το επίμαχο ζήτημα των ρυθμίσεων με 72 δόσεις στο ΚΕΑΟ και στην εφορία, που η προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου και όσοι δεν κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων των 36 άτοκων δόσεων ή 72 έντοκων με χαμηλότοκο επιτόκιο (2,5%) κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις.  

Η μητέρα των μαχών τα myDATA και οι έγκυρες  πληροφορίες του κου Καούκη ότι γράφεται το ποινολόγιο!

Η πονεμένη ιστορία των προστίμων στις τροποποιητικές δηλώσεις των αναδρομικών χωρίς την υπαιτιότητα του φορολογούμενου συνταξιούχου. Το «ηθικό δίδαγμα»: ανοίξτε τις πόρτες και αφουγκραστείτε τους λογιστές. Κάντε τεχνικές ομάδες με ειδικούς από όλους τους κλάδους της αγοράς για να βρίσκουν εφαρμογή στην πράξη οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις της φορολογικής και εργατο -ασφαλιστικής διοίκησης!

Δείτε το video πιο κάτω: