Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Γ. Χριστόπουλος: Τελικά υπάρχει έλλειμμα διαλόγου του θεσμικού μας φορέα (ΟΕΕ) με την οδό Νίκης; Τι περιμένει ο κλάδος των Λ/Φ από τη «διαπίστωση απόκλισης απόψεων»;

*Ο Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – οικονομολόγος με συγγραφική και διδακτική εμπειρία. Εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής ΤΕΙ. [email protected]

Οι εκ των συνθηκών τέτοιες καταστάσεις και πρακτικές, απαιτούν πλέον μια οιονεί σύμπραξη συνδικαλιστικών οργάνων με τον θεσμικό φορέα που εποπτεύει το επάγγελμα του Λ/Φ που λέγεται Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως άλλωστε ο νομοθέτης το έχει προβλέψει  στον Ν. 2515/1997 (άρθρο 1 παρ. 3).

Έχει γίνει συνείδηση ότι δεν πάει άλλο το «βίοι παράλληλοι» χωρίς αποτελεσματική αλληλοσυμπλήρωση στις πολιτικές και στη διαμόρφωση ενός κοινού  οδοιπορικού χάρτη, ή άλλως πως «κοινής χάρτας».

Στον παρονομαστή αυτής της συνταγής πλεύσης, συνάδει  και το «Υπουργέ ρίξε τη γέφυρα. Εσείς (η φορολογική διοίκηση χρειάζεται τους Λογιστές και οι Λογιστές εσάς)».

Στο σημερινό σημείωμα «του ημερολογίου μου», οφείλω να θέσω τα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα, όχι για να φανώ ευχάριστος σε καμία πλευρά, αλλά ίσως χρήσιμος στους συναδέλφους μου Λογιστές – Φοροτεχνικούς αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα από μία θεμιτή και αναγκαία πρωτοβουλία της κεντρικής διοίκησης του ΟΕΕ.

Γιατί τι άλλο πιο υπεύθυνο κάνει ένας θεσμικός φορέας που αφενός εκπροσωπεί επιστήμονες (και μάλιστα ενός κλάδου που ο νομοθέτης έχει ορίσει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον) και αφετέρου η πολιτεία έχει τάξει το ρόλο του να συνομιλεί θεσμικά μαζί της και να είναι και σύμβουλός της, από το να παίρνει πρωτοβουλίες συνομιλίας και διαλόγου με τα αρμόδια υπουργεία, τα πολιτικά κόμματα και την φορολογική διοίκηση, σαν αυτή με τον Υπουργό Οικονομικών;;;

Και συνεπώς ύστερα από μία αποτυχία κατανόησης στη συνάντηση αυτή της αντιπροσωπείας της Διοίκησης του ΟΕΕ με τον (με την ομολογία ότι « η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντονου διαλόγου και διαπιστώθηκε απόκλιση απόψεων» ερωτώ κάθε καλόπιστο και σκεπτόμενο είναι δυνατόν να μην «πέφτει και πόσο χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών» ενός κλάδου που εποπτεύει το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο της πολιτείας και αποτελεί τον προστάτη του Λογιστή;;;

Και μάλιστα συμβαίνει αυτό εν όψει του τεκμηριωμένου καθολικού αιτήματος (πολύ έγκαιρα) από κάθε σύλλογο των λογιστών και από κάθε γωνιά της χώρας, από θερμικά όργανα του κλάδου και της  αγοράς (όπως η ΠΟΦΕΕ και η ΓΣΕΒΕ) και φυσικά το ΟΕΕ, αλλά και  από βουλευτές της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ότι 10+1 λόγοι (για τους οποίους δεν έχει υπαιτιότητα ο κλάδος των λογιστών ούτε οι επιχειρήσεις), «βοούν» και απαιτείται να εξεταστούν και να συζητηθούν από τα ομοτράπεζα  θεσμικά δύο μέρη, εν ονόματι τουλάχιστον ένδειξης ασφάλειας δικαίου και χρηστής διοίκησης, ώστε να κατανοηθεί αμοιβαία γιατί η προθεσμία των δηλώσεων επιβάλλετο εκ των περιστάσεων της πανδημίας και των καταστροφικών πυρκαγιών, να μεταφερθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Και επιπλέον έρχεται το γεγονός αυτό, σε μια κρίσιμη συγκυρία κόπωσης και εξουθένωσης ενός κλάδου (ταγού του δημοσίου συμφέροντος) των Λογιστών – Φοροτεχνικών από ένα δυσανάλογο για τις ευθύνες και αρμοδιότητα έργο που έφερε σε πέρας αφού υπερέβαλε εαυτόν επί δέκα πέντε και πλέον μήνες. Και δεν θέλω να μπω στον πειρασμό να ρωτήσω πόσο οξύμωρο μοιάζει με το συμβάν, η αναγνώριση από πολλούς Υπουργούς της κυβέρνησης  «ότι μετά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές έρχονται οι Λογιστές με την οφειλόμενη υπευθυνότητα να κρατηθεί όρθια από την καταιγίδα της πανδημίας η οικονομία της χώρας και η κοινωνία»;;;  

Ας έλθουμε λοιπόν στην γνωστή «επεισοδιακή» συνάντηση την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των εκπροσώπων της Διοίκησης του φορέα μας (ΟΕΕ), με τον Υπουργό Οικονομικών.

Δανείζομαι και δεν προσθέτω κανένα σχόλιο δικό μου αυτά που μάθαμε και ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από συμμετέχον στέλεχος της Διοίκησης στη συζήτηση στην προσπάθεια της αντιπροσωπείας να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι αποδοχής των αιτημάτων. Η εξιστόρηση αυτή, ήλθε να προσθέσει αναστάτωση, σύγχυση και απογοήτευση  στον κλάδο, αφού άκουσε ότι «οφείλει να αφουγκράζεται την κοινωνία και το συμφέρον της και όχι τα συμφέροντα των λογιστών». Και επιπλέον ότι «τα μεγάλα λογιστικά γραφεία και τα γραφεία αυτών των «συναδέλφων λογιστών» που εμφανίζονται στην τηλεόραση τον έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν τελειώσει με τις υποβολές των δηλώσεων εισοδήματος. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις, δήλωσε, ότι του έχουν δώσει σύλλογοι και ενώσεις λογιστών, πλην όμως δεν κατονόμασε κανένα εξ αυτών».
Για το my data μας είπε «ότι όλα είναι έτοιμα και δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αναβολή».

Με βάση τα παραπάνω μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μερικές κομβικές αλήθειες για τον κλάδο μας.

Είχε προηγηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 όπως θυμόμαστε η επιστολή του ΟΕΕ προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς με πέντε στοιχειοθετημένες προτάσεις σχετικά με το θέμα του χρόνου και των διαδικασιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θέμα για το οποίο είχαν προηγηθεί αναρίθμητα υπομνήματα από πολλούς  Συλλόγους και Ενώσεις της ΠΟΦΕΕ και της ίδιας της Ομοσπονδίας, μηδέ εξαιρουμένων και επερωτήσεων στη Βουλή βουλευτών τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης.

(Υπενθυμίζω ότι η επιστολή στις 12 Αυγούστου της ΠΟΦΕΕ κατέληγε: «κ.κ Υπουργοί, κε Διοικητά της ΑΑΔΕ, λάβετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχει περίσσευμα υπομονής. Η κατανόηση, η θέληση και η επαγγελματική υπευθυνότητα δεν μπορεί να είναι μονομερής. Αυτό απαιτεί η αρχή της χρηστής διοίκησης και η  παρούσα επιστολή να μην έχει την τύχη των προηγουμένων, αλλά θα προχωρήσετε άμεσα στην υλοποίηση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων με σωστό και έγκαιρο  χρονικό προσδιορισμό και όχι την τελευταία στιγμή»).

Βεβαίως είδαμε και το επίσημο χρονικό για τη συνάντηση  από το Δελτίο Τύπου (08.09.2021) του ΟΕΕ, με εισαγωγική αναφορά ότι «η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντονου διαλόγου και διαπιστώθηκε απόκλιση απόψεων. Δείτε το Δελτίο Τύπου και για το επίμαχο ζήτημα των ηλεκτρονικών βιβλίων – myDATA που μας καίει.

Επανέρχομαι λοιπόν για να σας πω ότι αφορμή στα όσα παραθέτω, μου έδωσε ένα σχόλιο του καλού συνάδελφου  Γιάννη Ηρακλείδη από την Ρόδο, σε ένα άρθρο μου στην Κυριακάτικη «Καθημερινή» όπου αναλύω ένα κρίσιμο για τη σημασία στην αγορά εργασίας, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Τις επιπτώσεις στο «μη μισθολογικό κόστος», την λεγόμενη «φόρο-ασφαλιστική σφήνα» (tax wedge), από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπόψη ότι η «φορο-ασφαλιστική σφήνα» (tax wedge), δηλαδή το τι τελικά κοστίζει στην επιχείρηση συνολικά ο εργαζόμενος και το τι αυτός εισπράττει καθαρά (ως διαθέσιμο εισόδημα), είναι αδικαιολόγητα υψηλή στην Ελλάδα.

Ανέρχεται στο 38,4%, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 30,8%, γεγονός για το οποίο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του έχει θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα την παραπέρα ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών. Είναι σημαντικό ότι έτυχε πράγματι θετικής υποδοχής από μεγάλο αριθμό συναδέλφων και φίλων, αλλά και αναγνωστών.

Ο Γιάννης Ηρακλείδης, αφού αναφέρεται θετικά στο άρθρο μου και ότι  ο λόγος και τα επιχειρήματα, είναι ουσιαστικά και με βάθος.. σημειώνει: «Πόσο χρήσιμο, ουσιαστικό και με προστιθέμενη αξία για την χώρα μας, θα ήταν οι κυβερνώντες, να συνεργάζονται με τα θεσμικά μας όργανα, το Ο.Ε.Ε., αλλά και τα συνδικαλιστικά μας Π.Ο.Φ.Ε.Ε, για την χάραξη της οικονομικής τους πολιτικής, αλλά και για την συνεργασία με τον πολύπαθο κλάδο των Λ/Φ, όπου μέσω αυτών, έχουν καταφέρει ως κράτος , στην περίοδο της πανδημίας, να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές, όταν το ίδιο το Δημόσιο υπολειτουργούσε σε όλη του την έκταση, πολυτέλεια την οποία δεν είχαμε εμείς, αλλά ούτε και χρόνο για διακοπές επίσης..»

Του απάντησα: αγαπητέ Γιάννη ξέρω με πόσο υπεύθυνο και αντικειμενικό πρίσμα  έβλεπες πάντα όσο υπηρέτησες  ως αποτελεσματικός πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ, χωρίς να πάψεις (όπως και το σημερινό ΔΣ) να αγωνιάς για την ανάγκη συλλογικότητας στον κλάδο μας και στη συνέχεια ως αντιπρόσωπος στην ΠΟΦΕΕ. Θέλω ειλικρινά να σε ευχαριστήσω γιατί είδες με προσοχή την επιλογή του στόχου στο άρθρο μου στη σημερινή Κυριακάτικη «Καθημερινή».  

Με την ευκαιρία θίγεις το επίμαχο πλην ουσιαστικό ζήτημα του δίαυλου επικοινωνίας και υπολογισμού των θεσμικών οργάνων του πολύπαθου – όπως σωστά χαρακτηρίζεις τον κλάδο των Λ/Φ –  από τους κυβερνώντες.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν  και εσύ Γιάννη  και όλοι οι συνάδελφοι, όπως προανέφερα, να μοιραστώ μαζί σας μερικές κομβικές αλήθειες  για τον κλάδο μας.

Στην ίδια ανάρτηση μου, με ρωτάει ο καλός φίλος και έγκριτος δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης: Πώς βλέπετε τη συμπεριφορά του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στους λογιστές; Μεταφέρω βεβαίως την απάντησή μου: «Αγαπητέ Γιώργο σε παραπέμπω στις δημόσιες εμφανίσεις μου μέσα στον Αύγουστο και στα video. Είπα και εξακολουθώ: «Επιβάλλεται κε Υπουργέ και σταθμίστε τη φωνή του κλάδου, του ΟΕΕ, της ΠΟΦΕΕ και των 49 Ενώσεων της και όλων των λοιπών Συλλόγων. Να βγει έξω ο Αύγουστος και τουλάχιστο να μεταφερθεί η ημερομηνία των δηλώσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου. «Δεν είναι ώρα να μετράμε ημερομηνίες και αριθμό δηλώσεων μέσα στον Αύγουστο» Αν επιμείνετε στο 10ήμερο το λιγότερο θα είναι απέναντι στο κακό που βρήκε τη Χώρα, αγνόηση του «σισύφειου» μαρτυρίου του Λογιστή – Φοροτεχνικού, που πάλι θα μπει στη μάχη της άμεσης λειτουργίας της επικείμενης πλατφόρμας με τα μέτρα των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Υ.Γ. Αλλά με την εμπειρία που διαθέτεις και την έγκριτη πέννα σου, θα ήθελα να μας πεις δημόσια τη δική σου άποψη».

Το «συμβάν» λοιπόν που παρακολουθήσαμε στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με αντιπροσωπεία της ΚΔ του θεσμικού φορέα μας, δεν πρέπει να  αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη του κλάδου (όσον αφορά στην εδραίωσή της)  στα Θεσμικά Όργανά του.

Απαντώντας μάλιστα σε μία μακρά συνομιλία με συναδέλφους σε ανάρτησή μου στο FB, δήλωσα ότι όταν ο θεσμικός προστάτης του Λογιστή που είναι το ΟΕΕ, παίρνει τέτοια προσβολή τι να πει ο άλλος πυλώνας που είναι τα συνδικαλιστικά όργανα. Αλίμονο αν δεν επιτευχθεί ένας  δίαυλος ειλικρινούς και αποτελεσματικής συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία, δεδομένου ότι τον ρόλο του επιστημονικού συμβούλου απέναντι στο κράτος και την κυβέρνηση έχει το ΟΕΕ.

Με ρώτησε στην ανάρτηση ο συνάδελφος, Theodosios Skerletis «Εκ του αποτελέσματος κάτι πρέπει να αλλάξουμε. Εσύ Γιώργο τι προτείνεις;; Τι να κάνουμε;;». Απάντησα: Θόδωρε προτείνω μια φωνή, μια γροθιά, ένα «τραγούδι». Όχι «τρεις λαλούν και δυο «χορεύουν». Το επεισόδιο με το ΟΕΕ είναι ευκαιρία να το κεφαλαιοποιήσουμε σε συνεργασία συνδικαλισμού και Φορέα μας. Απαντώντας και στον συνάδελφο Isidwros Paidousis που τον ευχαριστώ μάλιστα γιατί πρότεινε να γράψω ένα άρθρο για την ζωή του λογιστή, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τα πρόστιμα, το δικαίωμα στην ασθένεια κλπ κλπ θα ήταν εξίσου καλό για τον κλάδο, συμφώνησα με την παρατήρηση να «κάτσει η σκόνη» της απαράδεκτης αντιμετώπισης ακόμα και του θεσμικού προστάτη του Λ/Φ που είναι το ΟΕΕ, (που έχει σηκώσει καθολική οργή και αγανάκτηση) και θα επανακωδικοποιήσουμε την «Οδύσσεια» του Λογιστή, προσθέτοντας ότι θα μας βοηθήσετε μάλιστα να είναι κοινής αποδοχής.

Ας περιμένουμε λοιπόν την εξέλιξη των επόμενων συναντήσεων του προεδρείου του ΟΕΕ με την φορολογική Διοίκηση και τον Υπουργό και Υφυπουργό. Θα προτείνω για ένα διάλογο συνδικαλισμού και ΟΕΕ.

Έχει γίνει συνείδηση ότι δεν πάει άλλο το «βίοι παράλληλοι» χωρίς αποτελεσματική αλληλοσυμπλήρωση στις πολιτικές και στη διαμόρφωση κοινής «χάρτας». Μην ξεχνάμε ότι το ένα τρίτο των διακοσίων αντιπροσώπων στην ΣΤΑ του ΟΕΕ, είναι συνάδελφοι Λογιστές Φοροτεχνικοί.

Είμαι της σχολής που θέλει την τέχνη του εφικτού. Με αυτό,  μήνες τώρα «διακηρύσσω» ότι τα προβλήματα του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών δεν μπορούν να βρουν  την σωστή αντιμετώπιση μόνο συνδικαλιστικά, με την ανάγκη αλλαγής πλεύσης, καθότι οι εκ των συνθηκών επιβαλλόμενες καταστάσεις και ανάγκες, απαιτούν μια οιονεί σύμπραξη συνδικαλιστικών οργάνων με τον θεσμικό φορέα που εποπτεύει το επάγγελμα του Λ/Φ που λέγεται Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως άλλωστε ο νομοθέτης το έχει προβλέψει  στον Ν. 2515/1997 (άρθρο 1 παρ. 3).

Άρα προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει δυναμικά και συλλογικά να μετατοπίσουμε το βάρος συνεργασίας και στοχευμένων δράσεων.

Δεν θα παραλείψω να υπενθυμίζω το μόνιμα  εκφρασμένο «παράπονό μου» σε κάθε ΣΤΑ του Φορέα μας, για το παραπάνω επίμαχο ζήτημα της ανάγκης «σφιχταγκαλιασμένης» συνεργασίας συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου και ΟΕΕ.  Το ΟΕΕ  ασφαλώς πρέπει να συνεχίσει χειροπιαστά να προασπίζεται – και το κάνει όσο μπορεί καλύτερα- όλες αυτές τις δημοσίου συμφέροντος ρυθμίσεις του επαγγέλματος του Λ/Φ. Ωστόσο σύμφωνα με την προαναφερθείσα ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2515/1997 (που θέσπισε την άσκηση του επαγγέλματος  Λογιστή Φοροτεχνικού και τα της αδείας), οφείλει «προ της έκφρασης γνώμης, (να) ζητά τις απόψεις και  (να) διαβουλεύεται με τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου των Λογιστών Φοροτεχνικών». Ο ισχυρισμός ότι αυτό γίνεται μέσω των παρατάξεων που συμμετέχουν στην ΚΔ, δεν αντέχει στην ουσιαστική αλλά και νομική ανάγνωση.

Βεβαίως ισχύει ως προστασία ο κανόνας ότι θα τηρηθεί η θεσμική νομιμότητα και η αρχή των διακριτών ρόλων ( συνδικαλισμού του κλάδου) και του ΟΕΕ ως επιστημονικού φορέα του. Ωστόσο υπάρχει προδήλως «ομφάλιος λώρος» με την αναπόδραστη συνθήκη ισορροπιών. Και με την έννοια αυτή ο συνδικαλισμός χρειάζεται την φροντίδα και προστασία του ΟΕΕ, αλλά και το ΟΕΕ είναι γνωστό ότι στηρίζει τις δυνάμεις του (οικονομικά και θεσμικά) στην δεξαμενή  των Λ/Φ που εκφράζονται μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα.

Είναι επομένως ένα ζήτημα που ακουμπάει πρωτίστως στις θεσμικές υποχρεώσεις του ΟΕΕ, για την προστασία και θωράκιση της αδείας που χορηγεί στον Λογιστή – Φοροτεχνικό, ασκώντας παράλληλα εποπτεία, με όλες τις ισχύουσες διατάξεις και με τον κώδικα δεοντολογίας στο  επάγγελμά του.

Θέλω κλείνοντάς να ζητήσω από τον κο Υπουργό:
(και νομίζω ότι θα τα δει), να ανοίξει την πόρτα του γραφείου του και να κάνουμε όλοι μαζί συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου και ΟΕΕ μια «Συζήτηση για το ρόλο του Λ/Φ»,  όπως τον όρισε ο νομοθέτης απέναντι στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Θυμίζω σχετικά ότι στον αντίποδα των διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 3842/2010, όπου και πάλι ο νομοθέτης για την αναγκαιότητα της πιστοποίησης του Λογιστή – Φοροτεχνικού, στην  εισηγητική έκθεση, θα ορίσει τον εν δυνάμει  ρόλο του, με την θεμελιώδη διατύπωση ότι….«στοχεύεται πέραν της αναβάθμισης του επαγγέλματος του λογιστή – φοροτεχνικού, και στο να καταστήσει τούς λογιστές  υπεύθυνους, έναντι των πελατών τους και έναντι των συμφερόντων του Δημοσίου».

Υπουργέ ρίξε τη γέφυρα. Και σεις που χρειάζεστε τον Λογιστή – Φοροτεχνικό και ο κλάδος και η επιχειρηματική κοινότητα θα βγούμε όλοι θεσμικά και θεμιτά κερδισμένοι. Αλλά πάνω  από όλα το δημόσιο συμφέρον.

Έχουμε πολλά να πούμε για το κλειδί «στον κοινό τόπο» αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της μεγάλης προσφοράς στην οικονομία με τη μείωση του διοικητικού κόστους που έχει κερδηθεί από τις αναρίθμητες μεταφορές εργασιών της φορολογικής και εργατοασφαλιστικής διοίκησης στους λογιστές εδώ και χρόνια.