Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Δηλώσεις στοιχείων μίσθωσης ακινήτων: Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Ένα από τα πολλά θέματα που μας ταλανίζουν εν μέσω της πανδημίας είναι και αυτό των μισθώσεων covid καθώς και γενικότερα των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων μετά και τις πολλές τροποποιήσεις που επήλθαν τους τελευταίους μήνες στην απόφαση ΠΟΛ.1162/2018. Η απόφαση αυτή έχει τροποποιηθεί ουκ ολίγες φορές, ενώ έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις και εγκύκλιοι με περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτή, καθιστώντας δύσκολο το έργο όσων σχετίζονται με το αντικείμενο αυτό και που είναι επιφορτισμένοι με τη διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων.

Οι νέες  υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των μισθώσεων covid  ώστε να λάβουν οι δικαιούχοι εκμισθωτές όσα ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, καθώς και το πλήθος των αλλαγών, της συνεχούς τροποποίησης των νομοθετικών διατάξεων, των προθεσμιών, όπως και η διόρθωση αρκετών σφαλμάτων και αβλεψιών της Διοίκησης, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πραγματικά ένα κομφούζιο στην πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.  Πολλά από τα λάθη που έγιναν οφείλονται κυρίως σε όλο αυτό το «τοξικό» θα λέγαμε νομοθετικό πλαίσιο, ενώ η μεγάλη περιπτωσιολογία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά θέματα και αστοχίες.

Οι συνάδελφοι λογιστές όλο αυτό το διάστημα έχουν να αντιπαλέψουν και τα μύρια ζητήματα που έχουν ανακύψει στην πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. Είναι χαρακτηριστικό πως όποιος κάνει είσοδο στην εφαρμογή αυτή βλέπει την εικόνα των μισθώσεων και τον πιάνει απελπισία. Η μία δήλωση τροποποιεί την άλλη, μια νεότερη που τροποποιεί την προηγούμενη και πιο πάνω να υπάρχει μια λύση κι ακόμη πιο πάνω κάτι ακόμη, κ.ο.κ. Πραγματικά μια δαιδαλώδης κατάσταση και αν μάλιστα ο εκμισθωτής έχει αρκετά ακίνητα εκεί η κατάσταση είναι τραγική. Πλέον δεν μπορεί να βγάλει άκρη κανείς έτσι όπως είναι «στημένη» η εφαρμογή.

Ομολογουμένως, έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη δημιουργία της εν λόγω πλατφόρμας και πλέον είναι αρκετά δύσχρηστη και δυσλειτουργική, ενώ φρονούμε πως είναι η αιτία για την απώλεια πολλών εργατοωρών επί καθημερινής βάσεως. Περαιτέρω, η πρόθεση της Α.Α.Δ.Ε. να «νοικοκυρέψει» τις υποβληθείσες δηλώσεις ώστε ουσιαστικά να παραμείνουν μόνο οι ενεργές μισθώσεις —χωρίς να γνωρίζουμε αν έγιναν όλα αυτά με σκοπό την αυτόματη συμπλήρωση του Ε2, σχέδιο ουτοπικό κατά τη γνώμη μας στην παρούσα φάση— έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται σε καθημερινή βάση ένα αλαλούμ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρήστες του συστήματος που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν είναι άλλοι από τους λογιστές που αγόγγυστα προσπαθούν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

Κατά τη γνώμη μας επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της πλατφόρμας αυτής και η εκ βάθρων αλλαγή της φιλοσοφίας της ώστε να είναι φιλική προς το χρήστη, να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και να μπορεί ο κάθε φορολογούμενος να βλέπει εύκολα τις ισχύουσες μισθώσεις, χωρίς να αναλώνει άσκοπα το χρόνο του.

Κι ενώ η Α.Α.Δ.Ε. δείχνει με τη στάση της πως θέλει να δώσει μια ευκαιρία ακόμη για τη διόρθωση των λαθών που έχουν παρατηρηθεί έως τώρα αναφορικά με τις δηλώσεις covid (σ.σ. βλέπε και την εγκύκλιο Ε.2060/2021 που κοινοποιήθηκε σήμερα, 19.3.2021), εντούτοις όλες αυτές οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν μέσα σ΄αυτή την εφαρμογή που όπως αναφέραμε είναι ολωσδιόλου δυσλειτουργική. Σε μια εποχή που η τεχνολογία κάνει άλματα, το ζητούμενο για τους υπεύθυνους μηχανογράφησης του υπουργείου Οικονομικών είναι να δημιουργούν εφαρμογές φιλικές προς τους φορολογούμενους προκειμένου να μη χάνονται εργατοώρες για θέματα που είναι σχετικώς απλά.

Η πρότασή μας είναι πως πρέπει να συσταθεί άμεσα μια ομάδα εργασίας στην Α.Α.Δ.Ε. για την πλήρη αναβάθμιση της πλατφόρμας των μισθώσεων με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και εκπροσώπων μας από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε., το Ο.Ε.Ε. όπως επίσης και από την ΠΟΜΙΔΑ, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες ανάγκες, τα νέα δεδομένα και οι λοιπές παράμετροι και έτσι να δημιουργηθεί μια χρηστική εφαρμογή προς όφελος όλων.