Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Δημοσιονομικές «εξετάσεις» ανά τρίμηνο λόγω της συγκυρίας

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη οδηγούν το Υπ.Οικ. σε συνεχείς αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μέτρων που θα ακουστούν στην ΔΕΘ και σύμφωνα με αρκετούς οικονομικούς παρατηρητές θα έχουν και κάποια προεκλογική χροιά. Οι άμεσες και έμμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις (επιδόματα και μειώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων) μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζονται σε 2,5- 3,5 δις ευρώ αφού η μεγάλη άνοδος του τουρισμού δημιούργησε τον δημοσιονομικό χώρο γι’ αυτές. Από εκεί και πέρα (δηλαδή από την έναρξη του 2023) θα γίνουν πάλι επανεξέταση των θεμάτων βάσει των συνθηκών που θα είναι τότε.

Αν και είναι πολύ νωρίς για την εποχή των εκλογών, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως εξαιρετικά υποστηρικτή ως προς τους πολίτες θεωρώντας ότι εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως είναι διαμορφωμένες οι ενεργειακές εξελίξεις, τα μικρο-μεσαία εισοδήματα θα υποστούν απώλειες εισοδημάτων άνω του 30%, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταγράψουν πολλά ‘λουκέτα’  ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα δουν μείωση τζίρων και μείωση κερδών ή εμφάνισης ζημιών. Ωστόσο όλα αυτά παραμένουν εικασίες. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο γ’ τρίμηνο φαίνεται ότι εξελίχθηκε καλύτερα του αναμενομένου και αυτό δημιουργεί ουσιαστικά αντισώματα έναντι της κρίσης μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ουδείς όμως μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα εάν συνεχιστεί η κρίση για πολύ μετά το α’ τρίμηνο 2023 και αυτό ενδιαφέρει πολύ την κυβέρνηση, γιατί σίγουρα δεν θέλει να πάει σε εκλογές με μία ‘ταλαιπωρημένη οικονομία’.

‘Καμπανάκια’ από τα Επιμελητήρια για ενεργειακό κόστος και πληθωρισμό

Τα κατά τόπους επαγγελματικά επιμελητήρια έχουν περάσει στους βουλευτές όλων των κομμάτων ότι η κατάσταση στην περιφέρεια είναι εξαιρετικά δύσκολη με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Τα καθαρά περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί σε μονοψήφια επίπεδα (εδώ και καιρό) και οι περισσότερες επιχειρήσεις ουσιαστικά δουλεύουν για την επιβίωση και όχι για την ανάπτυξή τους.

Όπως έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός (σε διψήφια επίπεδα) θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις.

Source