
Στην εκπομπή «Διάλογοι με πρόσωπα» ήταν καλεσμένος ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Κος Γ. Πιτσιλής. Την εκπομπή συντόνιζε ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου TAXHEAVEN Γιώργος Χριστόπουλος.
Σταχυολογήσαμε ορισμένα σημεία της συνέντευξης του κ. Πιτσιλή.
Μ.Υ.Φ. 2021
Ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. αναφέρθηκε αρχικά στη μεταρρύθμιση των myDATA, στην κατάργηση των ΜΥΦ και στην αντικατάστασή τους από τη διαβίβαση των εσόδων έως 27 Μαΐου 2022, τονίζοντας ότι για το σκέλος των εξόδων και τις αποκλίσεις αυτών η ΑΑΔΕ εργάζεται έτσι ώστε να δώσει περισσότερες διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις προκειμένου να δουν τις διαφορές που ενδεχομένως να προκύψουν μετά την διαβίβαση των εσόδων. Συγκεκριμένα, η Α.Α.Δ.Ε. επεξεργάζεται λύσεις έτσι ώστε να μπορεί η επιχείρηση να ταξινομήσει έσοδα και έξοδα ανά Α.Φ.Μ., έτσι ώστε να μπορεί πιο εύκολα να αντιπαραβάλει τα δεδομένα της διαβίβασης με αυτά που θα έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία (λεπτό 00:12).
Όρια υπογραφής λογιστή
Σχετικά με τη μείωση των ορίων για την υπογραφή του λογιστή ο Κος Πιτσιλής ανέφερε: «Από την πλευρά μας εξετάζουμε μια κλιμακωτή αντιμετώπιση στο ερώτημα της μείωσης των ορίων μέσα στην επόμενη διετία, έχουμε κάνει τη σχετική συζήτηση με το υπ.Οικονομικών το οποίο θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις» (λεπτό 00:24).
Επικαιροποίηση στοιχείων μέσω της εφαρμογής των δηλώσεων
Σχετικά με την επικαιροποίηση των στοιχείων και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη διαδικασία αυτή ο Διοικητής σημείωσε ότι «από πέρσι το Σεπτέμβριο που προστέθηκε δεύτερο email υπήρξαν αρκετοί που επικαιροποίησαν όχι όμως τόσοι όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα σε 8.5 εκ φορολογούμενους να υπάρχον μόνο 3 εκ. email. Η σημερινή εικόνα δείχνει ότι μέχρι στιγμής έχουμε 2.7 εκ. επικαιροποιημένα στοιχεία όταν ταυτόχρονα οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί δεν ξεπερνούν τις 650 χιλιάδες».
Ο Διοικητής επισήμανε ότι οι φορολογούμενοι που μπαίνουν στο σύστημα με τους κωδικούς τους κωδικούς έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν είτε το δικό τους email είτε το email του βοηθού (λογιστής, δικηγόρος, κ.λπ.) ή και τα δύο. Αυτό σημαίνει ότι σε φορολογούμενους οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν έχουν email είτε γιατί είναι υπερήλικες ή για άλλο λόγο, αρκεί να δηλωθεί ένα από τα δύο email. Σχετικά με τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην αποστολή του εξαψήφιου επιβεβαιωτικού κωδικού ο Κος Πιτσιλής είπε ότι συνεργάζονται με την ΓΓΠΣ και σύντομα θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα (λεπτό 00:27).
Δηλώσεις εισοδήματος
Ο Διοικητής ανέφερε ότι φέτος δεν υπάρχουν ζητήματα όπως υπήρχαν πέρσι, αλλά κοιτώντας και την επόμενη μέρα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ μας για το πως θα κάνουν την πλατφόρμα, αλλά και την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ώστε να είναι ακόμη πιο φιλική στους χρήστες (λεπτό 00:40).
Ασθένεια λογιστή
Για το θέμα της ασθένειας του λογιστή, ο Διοικητής τόνισε ότι : «αμέσως μετά το πέρας των δηλώσεων μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της ασθένειας του λογιστή μαζί με το θέμα των ορίων και να δούμε πως μπορούμε να ανοίξουμε και μια συζήτηση για το πως θα αποτυπώνονται καλύτερα οι σχέσεις αυτές» (λεπτό 00:46).
Σχετικά με την προ-συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ μέσω των myDATA
Ο Κος Πιτσιλής ανέφερε ότι: «Εμείς θα θέλαμε μέσα στο 2022 να ξεκινήσει πιλοτικά η προ-συμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. Είναι ένα σύνθετο έργο, επιδιώκουμε πιλοτικά φέτος να δούμε πως μπορεί λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ χωρίς βέβαια οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση» (λεπτό 01.03).
Τέλος ο διοικητής αναφέρθηκε επίσης και στην εφαρμογή για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια (λεπτό 01:50), στο θέμα των αιτημάτων που αντικατέστησαν την επικοινωνία με την Α.Α.Δ.Ε. (λεπτό 00:50), αλλά και στο θέμα των ελέγχων και των αποφάσεων της Δ.Ε.Δ. (λεπτό 00:33).
Δείτε τη συνέντευξη στο σχετικό video: