Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Διάλογος με το πρόεδρο του ΟΕΕ – myDATA, ασθένεια λογιστή, ψηφιακή υπογραφή, όρια υπογραφής, κόστος υπηρεσιών λογιστή, κώδικας δεοντολογίας, ΕΣΠΑ λογιστών

Η αρχική ιδέα του επιστημονικού συνεργάτη του κόμβου και έγκριτου συναδέλφου Γιώργου Χριστόπουλου, μετά από γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με την επιστημονική ομάδα, ωρίμασε κι έτσι σήμερα, εγκαινιάζουμε μια νέα εκπομπή με τίτλο «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ».

Πρόκειται ουσιαστικά για μία σειρά συζητήσεων με σκοπό την ανάδειξη των θεμάτων που άπτονται του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού, με κύριο γνώμονα την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, την κατάθεση διαφορετικών απόψεων και προτάσεων, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου σκέψης, αλλά και δράσης που θα αποτελέσουν μοχλό για την επίλυση πολλών ζητημάτων.

Στην εκπομπή «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ» θα συμμετέχουν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και οργανισμών του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών μας φορέων, αλλά και συνάδελφοι λογιστές από κάθε γωνιά της χώρας, αφού θα μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί.

Μέσα από τις συζητήσεις θα φωτίζονται όλες οι πτυχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος μας, θα κατατίθενται προτάσεις, προβληματισμοί, ανησυχίες και μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και θέσεων, θα ανοίξει συνάμα ένας δίαυλος επικοινωνίας που θεωρούμε ότι θα συνδράμει στην επίλυση θεμάτων που μάς ταλανίζουν.

Την εκπομπή θα μπορείτε να την παρακολουθείτε σε μαγνητοσκόπηση μέσα από την ειδική ενότητα του κόμβου, αλλά και στο κανάλι του κόμβου στο youtube.

Στην πρώτη μας εκπομπή «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ», συζητούν ο Γιώργος Χριστόπουλος με τον πρόεδρο του Ο.Ε.Ε. κο Κωνσταντίνο Κόλλια.

Εκ μέρους της ομάδας του κόμβου
Κωνσταντίνος Κουλογιάννης
Κωνσταντίνος Γραβιάς.

Θέματα που αναπτύχθηκαν στη συζήτηση μα τον Πρόεδρο του Ο.Ε.Ε. κο Κωνσταντίνο Κόλλια

➤ myDATA, ηλεκτρονική τιμολόγηση.
“Το έτος 2022 θα είναι έτος εκπαίδευσης και υποχρεωτικότητας. Ναι θα στέλνονται τα τιμολόγια αλλά θα υπάρχει μεγάλη ελαστικότητα ως προς τους χρόνους και ως προς τα λάθη που θα γίνουν. Δεν θα αφήσουμε κανένα λογιστή να φάει πρόστιμο χωρίς να υπάρχει λόγος. “

➤ Ασθένεια λογιστών.
“Θα υπάρξει νομοθετική βελτίωση στη διάταξη για την ασθένεια του λογιστή”.

➤ Ψηφιακή υπογραφή.
“Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για την αίτηση της ΔΩΡΕΑΝ ψηφιακής υπογραφής (τριετής διάρκειας) από το ΟΕΕ”.

➤ Όρια υπογραφής δηλώσεων από Λογιστή (άρθρο 38 ν. 2873/2000).
“Η περαιτέρω μείωση των ορίων είναι η επόμενη μεγάλη μάχη που θα δώσει το ΟΕΕ με την πολιτική ηγεσία”.

➤Εγγραφή πτυχιούχων ΤΕΙ στο Ο.Ε.Ε.

➤ Έναρξη λογιστικών γραφείων από πρόσωπα που δεν έχουν άδεια.

➤ Κόστος υπηρεσιών λογιστή.

➤ Κώδικας δεοντολογίας λογιστών.

➤ Ημερομηνία έναρξης δηλώσεων εισοδήματος και περίοδος υποβολής.
Το ΟΕΕ έχει ήδη δώσει στην πολιτική ηγεσία νομοθετική διάταξη για την υποχρεωτική ανάρτηση των στοιχείων όλων των φορέων εντός του πρώτου διμήνου του έτους (με κυρώσεις στις διοικήσεις που δεν το πράττουν).

➤Τα αυστηρά πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις.

➤ Υπογραφή λογιστή σε έγγραφα του νέου Αναπτυξιακού νόμου.

➤ Επιχορήγηση λογιστών και λογιστικών γραφείων.
Από αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την ενίσχυση. Θα εντάσσονται στην επιχορήγηση και δαπάνες που έχουν γίνει από 1.1.2021.

Δείτε την εκπομπή