Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Διακριτικές ρευστοποιήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εν αναμονή των νέων υγειονομικών μέτρων

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ήπια πτωτική , στα χνάρια των ευρωπαϊκών αγορών και ουδόλως ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. Μεγαλύτερη ορατότητα για την χρηματιστηριακή αγορά θα έχουμε στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Την Παρασκευή αναμένεται να μάθουμε τις νέες υγειονομικές εξελίξεις και αυτές θα καθορίσουν εν πολλοίς και την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου μέχρι το επόμενο χρονικό ορόσημο που θα είναι το Πάσχα (αρχές Μαΐου). Η σημερινή βραχυπρόθεσμη υποχώρηση ήταν αντανάκλαση και της ήπιας υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 857,19 μονάδες με υποχώρηση κατά -0,36%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 43 ήταν ανοδικά και οι 66 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά -0,41% και ο δείκτης Mid Cap -0,34%. Στους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (0,18%) ενώ οριακές θετικές μεταβολές είχαν τα Ταξίδια-Αναψυχή (Aegean) και Τηλεπικοινωνίες.  Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,95%), Πρώτων Υλών (-1,65%), Πετρελαίου (-1,38%).  Το αγοραστικό ενδιαφέρον από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης επικεντρώθηκε στο δίδυμο ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στη ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο. Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν ΜΙΓ, Τράπεζα Αττικής, Καμπάς (Reds), ΕΛΓΕΚΑ

Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου

Το γεγονός της ημέρας ήταν η έκδοση 30ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, μία κίνηση που ήταν επιβεβλημένη αφ’ ενός για να ομαλοποιηθεί η καμπύλη επιτοκίων και να αντληθεί φρέσκο και φθηνό χρήμα από τις αγορές. Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο του 1,9% στα 30χρόνια μοιάζει λογικό και μάλλον ελκυστικό. Ως γνωστόν όταν δανείζεται κάποιος με λήξη πολλά χρόνια μετά (περισσότερες δόσεις) θα πληρώσει περισσότερα χρήματα (αυξημένο επιτόκιο). Το αντίστροφο γίνεται στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Ο υπουργός οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, με επιτυχία, στην έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008.
Έκδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
Με αυτήν, η επανασύσταση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων εξομαλύνεται και προστίθεται βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά – κατά πολύ – την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.
Επίσης, η έκδοση συμβάλλει – σημαντικά – στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.
Σήμερα, συνολικά, αντλήθηκαν από τις αγορές, 2,5 δισ. ευρώ.
Η έκδοση διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητά της.
Και όλα τα παραπάνω, μέσα σε συνθήκες υψηλής – σε διεθνές επίπεδο – αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας.
Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, εργάζεται, και θα συνεχίσει να εργάζεται, με στρατηγικό σχέδιο, για να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική κανονικότητα, εν μέσω παγκόσμιων κλυδωνισμών.
Ο ΟΔΔΗΧ, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ενεργεί με ευθύνη. Γι’ αυτό, τον συγχαίρω θερμά.
Στο Υπουργείο Οικονομικών, όλοι μαζί λειτουργούμε με υπευθυνότητα, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας, και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.
»