Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Εκρηκτικό μείγμα διόρθωσης το ουκρανικό, η ενέργεια και οι παράλογες αποτιμήσεις μετοχών – Έντονη διόρθωση στο Χ.Α.

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Την βίαια διόρθωση των διεθνών αγορών ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο. Η όξυνση της κρίσης στο ουκρανικό θέμα, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης διεθνώς (Κίνα, Αμερική, Ευρώπη), η άνοδος των επιτοκίων αποτελούν ένα ‘εκρηκτικό μείγμα’ για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν λόγω του Ουκρανικού έντονα πτωτικά και βεβαίως ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο. Η σημαντική πτώση των αμερικανικών αγορών στην έναρξη της συνεδρίασης (ο Dow Jones έχασε και τις 34.000 μονάδες και ο S&P 500 τις 4.500 μονάδες) επιδείνωσαν το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και επηρέασαν και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι παράλογα υψηλές αποτιμήσεις πολλών αμερικανικών μετοχών (με τριψήφια p/e) αποτελούν ευκαιρίες ρευστοποιήσεων για πολλούς οίκους.

Πως έφτασε ο Γεν. Δείκτης  στις 914 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης έσπασε  καθοδικά πρώτα την στήριξη των 925 μονάδων και έκλεισε στα χαμηλά ημέρας στις 914,84 μονάδες με υποχώρηση (-2,93%). Μέχρι το ήμισυ της συνεδρίασης οι συναλλαγές ήταν χαμηλές αλλά όταν έγινε εμφανές ότι οδεύουμε σε μεγάλη διόρθωση, οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Η αξία συναλλαγών στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ που δείχνει ότι πλέον μπήκαμε στη πρώτη φάση της έντονης διόρθωσης.

Έντονα καθοδικό το ισοζύγιο κερδισμένων- χαμένων με 13 μόλις μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 107 πτωτικά. Εκτός από την μεγάλη πτώση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς έκλεισαν διάφορα margin calls. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-3,14%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE mid cap) κατά (-2,49%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, είναι περιττό να πούμε ότι ΟΛΟΙ έκλεισαν καθοδικά. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-4,97%) λόγω υποχώρησης της Jumbo, ακολούθησαν οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-4,2%) με απογοητευτικό καλωσόρισμα της ΕΧΑΕ (-4,02%) στον νέο CEO και βέβαια οι τράπεζες (-4,01%) με πιέσεις σε όλες τις τραπεζικές μετοχές. Τις μικρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι Υγείας (-1,29%), Τηλεπικοινωνιών (-1,48%) και Κατασκευών (-1,65%).

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν οι Alpha Bank, η Πειραιώς, ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ και η Μυτιληναίος.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε. Οι διεθνείς επενδυτές περιμένουν την Τετάρτη κάποιες ανακοινώσεις της FED και οι ευρωπαϊοι την Πέμπτη κάποιες δηλώσεις της κας Λαγκάρντ. Στο μεσοδιάστημα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι διπλωματικές συναντήσεις στο Παρίσι (συμμετέχουν Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) θα δώσουν μία τελευταία ευκαιρία -πριν ίσως μία συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν- για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να εκτονωθεί η κρίση.

Στο πεδίο του πληθωρισμού, η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ε.Ε τον Δεκέμβριο απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο αφού και η άνοδος της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) συνεχίζεται. Βελτίωση της κατάστασης, αν υπάρξει, θα γίνει από τον Μάρτιο και μετά.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, τώρα περιμένουμε ακόμη μία υποχώρηση τουλάχιστον στο Γεν. Δείκτη και ο στόχος είναι να κρατηθούν οι 900 μονάδες. Αν οι εξελίξεις στο ουκρανικό είναι θετικές, τότε θα έρθει ένα relief rally με επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα τιμών και δεικτών.