Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Εκτίναξη της μετοχής της Alpha Bank, ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και άνοδος Γενικού Δείκτη


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ανοδική αντίδραση της Alpha Bank (η οποία χρηματιστηριακά έφτασε το 1 ευρώ και με αυξημένους όγκους) μαζί με την ανακοίνωση του σχεδίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κυριάρχησαν σήμερα στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Η έκθεση της S&P -που ουσιαστικά υποστηρίζει την μεγάλη βοήθεια που θα προσφέρει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ στην μείωση των NPL’s και NPE’s- τροφοδότησε την περαιτέρω ανοδική κίνηση της μετοχής και βελτίωσε και την ευρύτερη χρηματιστηριακή εικόνα της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε και πάλι τις 880 μονάδες και εάν δεν αλλάξει κάτι στις διεθνείς ή εγχώριες συνθήκες είναι πιθανή η επιστροφή προς τις 890 μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα.

Θετική η εικόνα και των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών

Εκτός από την άνοδο της μετοχής της Alpha Bank, θετικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες 4 τραπεζικές μετοχές (οι 3 συστημικές και η Τράπεζα Αττικής) που βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα της αγοράς και δείχνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα ευνοήσουν την ανοδική κίνηση. Η μετοχή της Eurobank επαναπροσέγγισε τα 0,8 ευρώ, η ΕΤΕ στα 2,4 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,52 ευρώ.  Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, ανοδικά αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα κινήθηκαν και τα μη τραπεζικά blue chips που προσπαθούν να καλύψουν τις απώλειες της Παρασκευής. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ  πρωτοστάτησαν στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη  

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 880,26 μονάδες με άνοδο 1,46%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα υψηλά επίπεδα των 96,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πολλών συναλλαγών στη μετοχή της Alpha Bank. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 71 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά  

Ο δείκτης FTSE large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) αυξήθηκε κατά 1,78%, ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 1,46% και από τους επιμέρους κλαδικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (6,36%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,97%), Τεχνολογίας (1,54%) , Πρώτες Ύλες (1,42%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-1,42%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,97%), Τροφίμων-Ποτών (-0,49%).

Άνοδος στις αμερικανικές αγορές, άνοδος σε Ευρώπη και Βρετανία. Αργία σε DAX και συγκεκριμένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η εγχώρια χρηματιστηριακή άνοδος ευνοήθηκε και από την θετική συγκυρία των αμερικανικών αγορών οι οποίες μετά την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας επανήλθαν σε ανοδική κίνηση εξαιτίας της πλεονάζουσας ρευστότητας. Πολύ ισχυρή άνοδο κατέγραφε ο S&P 500 και ο Dow Jones. Ειδικά στις αμερικανικές μετοχές, οι μετοχές ενέργειας φαίνεται ότι ευνοούνται από την συγκυρία της μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Ο γερμανικός DAX και τα χρηματιστήρια Δανίας, Ελβετίας, Αυστρίας αργούσαν σήμερα.

Η σημερινή συνεδρίαση δείχνει ότι ανεξάρτητα από τις πληθωριστικές πιέσεις ανά τον κόσμο, οι αγορές υποστηρίζουν το θετικό σενάριο της μεγάλης ανάπτυξης για το 2021 και 2022 και λόγω της υψηλής ρευστότητας προτιμούν να τοποθετούνται σε μετοχές.