Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ελληνικό χρηματιστήριο: Συσσώρευση πέριξ των 960 μονάδων Γενικού Δείκτη στη χθεσινή συνεδρίαση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Έντονη μεταβλητότητα είχε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο χθες (άλλαξε 3 φορές πρόσημο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης) και τελικά κατέληξε στα ίδια επίπεδα που είχε στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Η έκθεση του ΟΟΣΑ μάλλον δεν επηρέασε έντονα τη συνεδρίαση.   

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γεν. Δείκτη στις 962,22 μονάδες με -0,06%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι 43 έκλεισαν ανοδικά και οι 63 πτωτικά.  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά -0,27% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά -0,26%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,91%), Κατασκευών-Υλικών (1,7%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-1,82%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,55%), Βιομηχανικών προϊόντων (-0,59%). Ο τραπεζικός δείκτης ήταν στα ίδια επίπεδα (-0,01%)

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Motor Oil, Jumbo, Eurobank, ETE και Μυτιληναίος. Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. συσσωρεύει πάνω από τις 960 μονάδες και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών ουσιαστικά δείχνει ότι η αγορά περιμένει ειδήσεις προκειμένου να διαμορφώσει την επόμενη βραχυπρόθεσμη τάση της.  

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώνει τις χρηματιστηριακές τάσεις

Στον ρυθμό του πληθωρισμού που αναμένεται να ανακοινωθεί προς το βράδυ (ώρα Ελλάδας) κινούνται οι αμερικανικές αγορές ενώ οι ευρωπαϊκές καταγράφουν ήπια πτώση ενθυλακώνοντας τα κέρδη τους από το μίνι ράλι της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν ξεκινήσει ήπια ανοδικά προσδοκώντας έναν αποκλιμακούμενο πληθωρισμό. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones είχε άνοδο 0,2%, ο S&P 500 επίσης αυξάνοταν κατά 0,2% και ο Nasdaq είχε άνοδο 0,39%. Στην Ευρώπη την ίδια στιγμή, ο DAX υποχωρούσε κατά 0,18%, ο CAC (-0,35%), ο Εurostoxx (-0,25%) και ο MIB (-0,15%). Εάν ο πληθωρισμός ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί είναι χαμηλότερος από τις προσδοκίες, το ράλι στις μετοχές και τα αμερικανικά ομόλογα θα συνεχιστεί. Ειδάλλως θα υπάρξει διορθωτική κίνηση στις επόμενες συνεδριάσεις.

Source