Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας: Αίτημα για παράταση υποβολής δηλώσεων Φ.Ε. έτους 2020 έως 15/10

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)

Καλαμάτα 07/09/2021

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Θεόδωρο Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:
ΟΕΕ Πρόεδρο
κ. Κόλλια Κων/νο

Όπως γνωρίζετε, το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όπως αρχικά αυτό είχε σχεδιαστεί (με ημερομηνία λήξης 30/06) έχει συρρικνωθεί αρκετά, συγκριτικά με αυτό που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Μετά και τις 2 διαδοχικές αλλαγές-παρατάσεις στο χρονοδιάγραμμα υποβολής, η νέα καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 10η/09/2021. Μια ημερομηνία που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στον αρχικό σχεδιασμό. Να σημειώσουμε ότι βάση του στατιστικού πίνακα σήμερα 07/09/2021 υπολείπονται το 11% των δηλώσεων στον Νομό Μεσσηνίας και με το σύστημα της ΑΑΔΕ να υπολειτουργεί, το ανωτέρω ποσοστό μοιάζει ανέφικτο. Επιπλέον, στο παραπάνω ποσοστό δηλώσεων, δεν συμπεριλαμβάνονται ένας μεγάλος αριθμός δηλώσεων οι οποίες αφορούν τροποποιητικές δηλώσεις των αρχικών που είχαν υποβληθεί νωρίτερα από την 07η Ιουλίου του 2021, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση των στοιχείων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (Βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων από φορείς του Δημοσίου, ποσά αναστολών αποζημιώσεων κλπ).

Εμείς οι λογιστές φοροτεχνικοί, δεν ζητάμε συνεχώς αλλαγές του χρονοδιαγράμματος υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Ζητάμε την απλή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος βάση του αρχικού σχεδιασμού (τετράμηνη διάρκεια). Δεν ανεχόμαστε πλέον τον εμπαιγμό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (βλέπε μη εφαρμογή του νόμου περί ασθένειας του λογιστή) και ζητάμε τον σεβασμό στον κλάδο μας, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων του κράτους.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία στην καθημερινή μας εργασία καθώς επίσης και τις επιπτώσεις από τις τρομακτικές καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε ολόκληρη την χώρα. Δεν μπορούν για ακόμα μια φορά οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί να καλούνται να εργαστούν χωρίς ωράρια, χωρίς Κυριακές και αργίες, χωρίς διακοπές ώστε να απαλλαγεί το κράτος από τις υποχρεώσεις του.

Είναι επιβεβλημένη η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι την 15η/10/2021, καθώς και η παράταση τουλάχιστον μέχρι την 15η/12/2021 για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών.

Εκ του ΔΣ της ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας