Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΕΛΦΕΕ Ν. Αχαΐας: Αίτημα για διόρθωση λάθους του συστήματος σε υποβολές ΜΥΦ ετών 2014 έως 2018

ΕΛΦΕΕ Ν.ΑΧΑΪΑΣ

Η Ένωσή μας απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, στον Διοικ. ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, στον Πρόεδρο του ΟΕΕ κ. Κόλλια (με κοινοπ.στον Πρόεδρο του 10ου τμήματος ΟΕΕ κ.Παππά) και στον Πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ κ.Καμπάνη την παρακάτω επιστολή σχετικά με ένα σοβαρό πρόβλημα που πιστεύουμε ότι απασχολεί συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα.

ΘΕΜΑ: Αίτημα για διόρθωση λάθους του συστήματος σε υποβολές ΜΥΦ ετών 2014 έως 2018.

Οι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες που τηρούν βιβλία απλογραφικά ή διπλογραφικά έχουν υποχρέωση μέσω των λογιστών τους σε υποβολή Μ.Υ.Φ για τα έτη 2014 (Έχει βγει η διαταγή για την διαγραφή της συγκεκριμένης χρήσης), 2015, 2016, 2017, 2018 σε ημερομηνίες που ορίζει το Υπουργείο για την κάθε χρονιά.

Σε κάθε χρονιά, μετά το τέλος της καταληκτικής ημερομηνίας το Υπουργείο δίνει και τις ανάλογες παρατάσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων του συστήματος.

Κάθε χρόνο όμως όταν βαδίζουμε προς το τέλος και των παρατάσεων, το σύστημα εμφανίζει δυσλειτουργία και τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να δείχνει πως η δήλωση είναι σε εκκρεμότητα.

Την επομένη από την λήξη της παράτασης της υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων των αποκλίσεων των Μ.Υ.Φ. φαινόταν στο σύστημα ως ημερομηνία υποβολής η ημερομηνία έγκρισης από το σύστημα η οποία φυσικά είναι εκπρόθεσμη ενώ το αρχείο έχει υποβληθεί τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την λήξη αυτής.

Δυστυχώς στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας έχει εγκατασταθεί πρόγραμμα στο οποίο δείχνει ποιες έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα και ποιες εμπρόθεσμα και το οποίο είναι ΛΑΘΟΣ διότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμφανίζει ως ημερομηνία υποβολής την ημερομηνία έγκρισης από το σύστημα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται με πρόστιμα 400 ευρώ για κάθε έτος (100 ευρώ ανά τρίμηνο).

Επειδή τα πρόστιμα αυτά είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και οι καταστάσεις υποβάλλονται από τους λογιστές , στις περισσότερες των περιπτώσεων πληρώνονται από τους ίδιους τους λογιστές ως λάθη δικά τους για να μπορεί η επιχείρηση να έχει φορολογική ενημερότητα.

Υποχρεωτικά υποβάλλονται και οι ανάλογες ενδικοφανείς προσφυγές από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για την διαγραφή των προστίμων.

Σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα για τη διόρθωση του σοβαρού αυτού λάθους, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η ξεκάθαρη αδικία εις βάρος των επιχειρήσεων αλλά και των λογιστών που επωμίζονται ένα λάθος που ΔΕΝ έχουν κάνει.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ.

Μπογιάκης Αλέκος,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παπαγεωργίου Θεοφάνης,
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ξένος Κωνσταντίνος,
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ρεμούνδου Σταματίνα,
ΤΑΜΙΑΣ

Τάτσης Χρήστος,
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπόκαρης Δημήτριος,
ΥΠΕΥΘ.ΤΥΠΟΥ Κ ΜΜΕ

Κατσαϊτης Διονύσιος,
ΜΕΛΟΣ

Λιαρομμάτης Δημήτριος,
ΜΕΛΟΣ

Τζιβγινίδης Στέλιος,
ΜΕΛΟΣ

Σπανός Αντώνιος,
ΑΝΤ/ΠΟΣ ΠΟΦΕΕ