Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα και κλείσιμο στα ίδια επίπεδα για το Γενικό Δείκτη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στη γνώριμη τάση της αντίρροπης δύναμης μεταξύ των θετικών νέων για την μακροικονομική ανάπτυξη του 2021-2022 και των αρνητικών διεθνών συγκυριών (νέα άνοδος πετρελαίου) βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτή η διελκυστίνδα εμποδίζει το Γενικό Δείκτη να κάνει την υπέρβασή του προς τις 890 μονάδες και η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει συσσώρευση μεταξύ 855 μονάδων και 890 μονάδων για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

Η ίδια μεταβλητότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές με μεικτές τάσεις στην Ευρώπη και συσσώρευση (λόγω πετρελαίου) στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αναμένουν τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ecofin πάνω σε βασικούς τομείς της μετά-covid 19 περιόδου.

Οι αποφάσεις του Eurogroup και του Ecofin ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές με νέα δυναμική. Ωστόσο όσο οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου συντηρούν τα σενάρια περί επικείμενης διόρθωσης που αναφέρουν όλο και περισσότεροι ξένοι οίκοι.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η στήριξη πάνω από τις 855 μονάδες λειτουργεί και η αγορά περιμένει κάποιο νέο κύμα αγοραστών από το εξωτερικό. Σε περίπτωση που η τάση στις ξένες αγορές παραμείνει διορθωτική, οι ξένοι αγοραστές θα τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο όταν και οι συνθήκες ομαλοποιηθούν.  

Πολλές ενδοσυνεδριακές μεταβολές και τελικά στις 871 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε αρκετές φορές κατεύθυνση μέσα στη συνεδρίαση, δείγμα της έλλειψης τάσης. Μετά το αρχικό ήπια πτωτικό ξεκίνημα, πέρασε σε ανοδική κατεύθυνση φτάνοντας στο υψηλό ημέρας κοντά στις 876 μονάδες για να επιστρέψει πάλι κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής (871 μονάδες)  και τελικά να κλείσει στα ίδια σχεδόν επίπεδα στις 871,88 μονάδες (άνοδος 0,09%). Η αξία συναλλαγών χαμηλή στα 43,5 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 65 ήταν ανοδικές και οι 58 πτωτικές με εμφανή ισορροπία.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap είχε οριακή άνοδο 0,1% και ο δείκτης Mid Cap 0,25%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την  μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (1,19%), Τραπεζών (1,18%), Ταξιδιών-Αναψυχής (0,82%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,75%)  και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,07%), Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-0,96%), Τηλεπικοινωνιών (-0,72%), Τροφίμων-Ποτών (-0,58%). Στις μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα βρέθηκαν οι μετοχές των: ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Epsilon Net και Μυτιληναίος.