Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς ΑΑΔΕ για ΑΦΜ διαχειρίσεων πολυκατοικιών και αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων πολυκατοικιών

Επιστολή απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ στον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, με την αφορμή ανακοίνωσης ότι επίκειται η έκδοση απόφασης με την οποία θα διευκολύνεται η χωρίς προθεσμία και χωρίς πρόστιμο έκδοση ΑΦΜ των διαχειρίσεων πολυκατοικιών, την οποία χαρακτηρίζει ως σημαντική και ιδιαίτερα επίκαιρη εν όψει της υποβολής αιτήσεων για επιδότηση πολυκατοικιών από το νέο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», και της εξ αυτού ανάγκης για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των διαχειρίσεων αλλά και για το επίδομα θέρμανσης.  

Με την επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ εκθέτει δύο προτάσεις μας που αφορούν τις διαχειρίσεις πολυκατοικιών με την ελπίδα της υιοθέτησής τους.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή

Ενταύθα

Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2021

ΘΕΜΑ: ΑΦΜ διαχειρίσεων πολυκατοικιών – Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων πολυκατοικιών.
 
Αξιότιμε κε Διοικητά

Προ ημερών ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να εκδώσετε απόφασή σας με την οποία θα διευκολύνετε την χωρίς προθεσμία και χωρίς πρόστιμο έκδοση ΑΦΜ των διαχειρίσεων πολυκατοικιών. Με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας σας, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη εν όψει της υποβολής αιτήσεων για επιδότηση πολυκατοικιών από το νέο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», και της εξ αυτού ανάγκης για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των διαχειρίσεων αλλά και για το επίδομα θέρμανσης, θέτουμε υπόψη σας για μια ακόμη φορά δύο προτάσεις μας στο σοβαρό αυτό θέμα που αφορά μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας, με την ελπίδα της υιοθέτησής τους.   
 
*ΑΦΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΟΡΟΦΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ.
Να προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ΑΦΜ όχι μόνον από την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, αλλά και από την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυωρόφων κτιρίων χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα άρθρα 785 και 789 του Α.Κ. περί «κοινωνίας» και τακτικής διαχείρισης του επίκοινου πράγματος, δεδομένου ότι η εκλογή διαχειριστή με παμψηφία είναι πρακτικά δυσχερέστατη.
 
*ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ:
Μέχρι το 2013 ήταν ευχερέστατη η νόμιμη εκμίσθωση κοινόκτητων χώρων των πολυκατοικιών (π.χ. παλαιά θυρωρεία, αποθήκες, επιγραφές κλπ.) και η δήλωση του μισθώματος με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας από το διαχειριστή, ο οποίος κατέβαλε εφάπαξ το φόρο εισοδήματος στο τέλος κάθε έτους. Τα σχετικά μικρά έσοδα, κατά κανόνα χρησιμοποιούντο για τη συντήρηση και επισκευή των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων των πολυκατοικιών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα.
Με τον ισχύοντα ΚΦΕ, για λόγους επαύξησης των φορολογικών εσόδων, νομοθετήθηκε η εξαμβλωματικού χαρακτήρα υποχρέωση ξεχωριστής δήλωσης από κάθε συνιδιοκτήτη του μεριδίου του μισθώματος που του αναλογεί! Τραγικό σφάλμα, το οποίο είχε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, διότι ιδιαίτερα σε μεγάλες πολυκατοικίες, ουδείς συνιδιοκτήτης δέχθηκε ποτέ να δηλώσει τις «πενταροδεκάρες» που του αναλογούσαν ως … μηνιαίο μίσθωμα. Έτσι οι χώροι αυτοί είτε παρέμειναν κενοί και άχρηστοι, είτε μισθώθηκαν υπό συνθήκες φορολογικής αδιαφάνειας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει όλα τα σχετικά φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.
Η διάταξη αυτή πρέπει να καταργηθεί και να επανέλθει η προϊσχύσασα αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων των κοινόκτητων χώρων, με συντελεστή 20%. Το Δημόσιο θα εισπράξει πολύ περισσότερα έσοδα, πολύ ευκολότερα, γιατί τα σχετικά μισθώματα θα δηλώνονται και θα πληρώνεται ολόκληρος ο αναλογών φόρος, ενώ παράλληλα θα υπάρχει διαφάνεια και στη δήλωση των μισθώσεων αυτών και των ακριβών στοιχείων των μισθωτών τους.  
 
Στη διάθεσή σας κε Διοικητά για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Στράτος Ι. Παραδιάς
Δικηγόρος Α.Π. Πρόεδρος UIPI

Ο Γεν. Γραμματεύς
Τάσος Γ. Βάππας
Δικηγόρος Α.Π. – υ.Δ.Ν.