Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Επιστροφή αγοραστών στο ελληνικό χρηματιστήριο που ακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μετά την ‘καταιγίδα’ συνήθως έρχεται η ηρεμία και σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές αποφορτισμένες από τις αγωνίες (υγειονομικές και οικονομικές) κινήθηκαν πολύ καλύτερα και ανοδικά. Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μία άσχημη συνεδρίαση χθες Τρίτη, κινήθηκε πιο ήρεμα σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη αντιδρά πάνω από τις 760 μονάδες και μάλιστα με περίπου τις ίδιες συναλλαγές που είχε και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η εκτόνωση των φόβων από το νέο lockdown σε συνδυασμό με την καλή εικόνα των διεθνών αγορών, έπεισαν τους εγχώριους επενδυτές ότι τα χειρότερα πέρασαν και έτσι είδαμε αγορές μετοχές σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και κεφαλαιοποιήσεων. Σε όλο; Mάλλον όχι. Οι τραπεζικές μετοχές φάνηκαν αδύναμες για μία ακόμη συνεδρίαση με αποτέλεσμα οι πωλητές να κυριαρχήσουν των αγοραστών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 762,83 μονάδες με άνοδο 0,79%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,61 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 60 έκλεισαν ανοδικά και οι 41 πτωτικά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) υπεραπόδωσε της αγοράς και αυξήθηκε κατά 1,16% δείγμα της σταδιακής επιλογής και μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Κατασκευών-Υλικών (2,41%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (2,17%), Βιομηχανικά Προϊόντα και υπηρεσίες (2,09%) και Τεχνολογία (1,23%). 

Στον αντίποδα, συνέχισαν την πτώση τους οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,48%), Πρώτων Υλών (-0,42%) και χρηματοικονομικών υπηρεσιών (-0,01%).

Ούριος άνεμος στις διεθνείς αγορές

Η καλή ημέρα φαινόταν από το πρωί αλλά κυρίως μετά το μεσημέρι. Την άνοδο των ασιατικών αγορών, διαδέχθηκαν μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αλλά σταδιακά και μόλις τα αμερικανικά futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) γύρισαν θετικά αυξήθηκαν οι αγοραστές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο γερμανικός δείκτης DAX γύρισε θετικός και προσεγγίζει πάλι τα ιστορικά υψηλά του που έχασε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Οι αμερικανικές αγορές, συνεχίζουν την ανοδική τους τάση, ενισχυμένες όχι μόνο από τις προσδοκίες του πακέτου των 1,9 τρις. δολαρίων αλλά και από θετικά μακροοικονομικά (χαμηλό πληθωρισμό) και κυρίως από τα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων ομίλων που ήταν καλύτερα των προσδοκιών.

Επιστροφή στη κανονικότητα για το Χρηματιστήριο Αξιών

Η σημερινή κίνηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για ψυχολογικούς κυρίως λόγους. Η επενδυτική ψυχολογία είχε καταβαραθρωθεί χθες και σήμερα οι αγορές μετοχών έδειξαν ότι επικράτησε ψυχραιμία. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει μεταξύ των 750-780 μονάδων και δείχνει ότι συσσωρεύει αρκετά καλά και δημιουργεί ισχυρές στηρίξεις πάνω από τις 750 μονάδες. Αν μάλιστα ήταν και οι τράπεζες σε θετική τάση, τότε θα βλέπαμε άλλο αριθμό στον Γενικό Δείκτη πολύ υψηλότερο. Προς το παρόν οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ο αδύναμος κρίκος στη χρηματιστηριακή αλυσίδα.