Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Επιστροφή στην υποχώρηση για τις χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Επέστρεψαν στην ‘δυσθυμία’ τους οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη μετά την χθεσινή άνοδο λόγω των δηλώσεων Λαγκάρντ (ΕΚΤ). Σήμερα έχει πρυτανεύσει πάλι ο φόβος της Omicron και οι νέες επιπτώσεις της πανδημίας πάνω στις οικονομίες.

Η άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων συνεχίζεται σε Ευρώπη και Αμερική και αυτό θα συνεχίσει να προβληματίζει τις επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια. Επίσης το γεγονός ότι οδεύουμε προς το τέλος του χρόνου, ωθεί τα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να επαναπροσδιορίσουν τις επιδιώξεις τους και τις στρατηγικές τους και να αναδιαρθρώσουν τις τοποθετήσεις τους.

Λήξη παραγώγων – Αναδιάρθρωση FTSE

Το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την χθεσινή εκτίναξη πάνω από τις 890 μονάδες, επέστρεψε σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω των ρευστοποιήσεων σε συγκεκριμένα blue chips. Ίσως και το γεγονός ότι σήμερα έληγαν τα τριπλά συμβόλαια παραγώγων Δεκεμβρίου, όξυνε την ούτως ή άλλως πτωτική τάση. Επίσης σήμερα έγινε και το rebalancing στο FTSE με την είσοδο της Infoquest και την έξοδο της ΕΧΑΕ.

Οι τράπεζες έχασαν τα προχθεσινά κέρδη τους

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 887,5 μονάδες, με υποχώρηση 0,6%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,7 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 28 έκλεισαν ανοδικά και οι 71 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,79%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,69%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (1,38%) λόγω Coca Cola HBC, Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (1,07%) λόγω Jumbo και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-2,79%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,68%), Κατασκευών-Υλικών (-1,41%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,25%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha, Εurobank, Jumbo.

Το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Γεν. Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία μεταβολή (-1,74%) αλλά με πολύ μεγάλη μεταβλητότητα.