Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελ. Επαγγελματιών: Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 17.03 στις 10.00 στην ΑΑΔΕ – Ανακοίνωση για myDATA

ΚΑΛΕΣΜΑ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Αυτή την περίοδο οι κρατικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι λογιστές-φοροτέχνες προετοιμάζονται για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, το γνωστό mydata.

Πράγματι είναι ένα μεγάλο βήμα, στα πλαίσια της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της φορομπηξίας για τα λαϊκά στρώματα από τη μια και τη διευκόλυνση των μεγάλων επιχειρήσεων να κερδίζουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά από την άλλη. Αυτό εξάλλου αποδεικνύει περίτρανα και ο φετινός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, αλλά και πολλοί άλλοι νόμοι, όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Όλες οι κυβερνήσεις, προηγούμενες και σημερινή, κομπάζουν ότι εκσυγχρονίζουν και ψηφιοποιούν το κράτος, αλλά στην πραγματικότητα το κάνουν πιο αντιλαϊκό και πιο φιλικό στους μονοπωλιακούς ομίλους. Στην ουσία μειώνεται το κόστος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά ιδιωτικοποιείται η γραφειοκρατία, μεταβιβάζοντας την σε λογιστές-φοροτέχνες, τους οποίους προσπαθούν να μετατρέψουν σε γρανάζι για την εφαρμογή της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Την ίδια ώρα δίνουν ένα εύρος αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών σε μεγάλες εταιρείες, ελεγκτικές και λογιστικές, εξασφαλίζοντας τους ένα σίγουρο πεδίο κερδοφορίας με τις πλάτες του κράτους.

Μέχρι σήμερα, η εφαρμογή της τεχνολογίας, των ηλεκτρονικών πλατφορμών, των ηλεκτρονικών διαδικασιών, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, αντί να διευκολύνουν, έκαναν το βίο αβίωτο στους λογιστές. Και το πρόβλημα προφανώς δεν είναι η ψηφιοποίηση και η νέα τεχνολογία, αλλά οι στόχοι που εξυπηρετεί η χρήση τους στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, γιατί η αξιοποίηση εξελιγμένων ψηφιακών εφαρμογών στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και της αγοράς διευκόλυνε τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες εταιρείες, όπως πρόσφατα στις εταιρείες πληροφορικής. Συνοδεύτηκε από εντατικοποίηση της εργασίας με λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Να θυμηθούμε ότι την περίοδο της κρίσης 2009-2016, ο κλάδος των ελεγκτικών ήταν από τους πέντε πιο ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους. Ο ρόλος τους αναβαθμίζεται περαιτέρω με μια σειρά νόμους που ψηφίστηκαν (Αναπτυξιακός-Απελευθέρωση επαγγελμάτων και λογιστικών υπηρεσιών-ανάθεση ελέγχου από το κράτος κ.ά.) σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και ωθούν στον εξοβελισμό αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Για όλη αυτή την κατάσταση αυτή την περίοδο, σε πλήρη συνεννόηση και επικοινωνία η πλειοψηφία του ΟΕΕ, η ΠΟΦΕΕ και η κυβέρνηση, στήνουν κοινές επιτροπές για να εκτονώσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των λογιστών. Όντως κάτι κάνουν. Διευκολύνουν την κυβέρνηση για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, βάζοντας μπροστά το τυράκι της παράτασης φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να κάνουν τους λογιστές-φοροτέχνες συνένοχους στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Επιταχύνουν την εφαρμογή του κατάπτυστου Κώδικα Δεοντολογίας λογιστών για να «ξεκαθαρίσουν» το τοπίο από τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι λογιστές σήμερα είναι και Δ.Ο.Υ. και ΚΕΠ και ΕΦΚΑ και ότι άλλο σκεφτεί το κάθε υπουργείο, μετακυλώντας τις δικές του υποχρεώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες ή και μισθωτούς.

Πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας, έχοντας κλειστό το δημόσιο, έχουν φορτώσει τα πάντα στους λογιστές. Υποχρεώσεις τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες κ.λπ.

Και μόνο επιγραμματικά να αναφερθούν οι υποχρεώσεις γράφεις βιβλίο.

Με τον τρόπο που πάει να γίνει (πλήρης αυτοματοποίηση και σύνδεση με όλα τα φορολογικά έντυπα) είναι εμφανώς απραγματοποίητο. Καμία εταιρεία δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως τις επιχειρήσεις. Είναι τέτοιος ο όγκος της προετοιμασίας που πρέπει να γίνει, που οι ίδιες οι εταιρείες λογισμικού φορτώνουν μεγάλο όγκο δουλειάς στους λογιστές (συμπλήρωση κωδικών εντύπων σε όλους τους λογαριασμούς- αλλαγή τρόπου καταχώρησης παραστατικών κ.λπ.).

Ούτε η ΑΑΔΕ δεν είναι έτοιμη και έχουν πετάξει το μπαλάκι στα συνήθη υποζύγια.

Και σε ένα μήνα θέλουν να επιβάλλουν μια εφαρμογή που δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο, ακόμα και σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.

Το ελάχιστο που πρέπει να απαιτήσουμε σήμερα είναι:

1. Αναστολή εφαρμογής των MY DATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας και μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.
2. Η προθεσμία διαβίβασης στο mydata να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις προθεσμίες ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων που προβλέπονται στα Ε.Λ.Π.
3. Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.
4. Επιδότηση των λογιστών και των μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και το στήσιμο της εφαρμογής.
5. Κατοχύρωση άδειας των λογιστών σε περίπτωση ασθένειας με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών τους.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να πάρει απόφαση το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ, η πλειοψηφία, πλήρως υποταγμένη στη λογική της ΠΟΦΕΕ, αρνείται οποιαδήποτε πρωτοβουλία από τους λογιστές. Σήμερα έστειλαν ένα υπόμνημα «ωδή» στα ηλεκτρονικά βιβλία, πασπαλισμένο με κάποια αιτήματα στο τέλος, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λογιστών. Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα την Τετάρτη 17 Μαρτίου στις 10.00 στην ΑΑΔΕ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά να πρωτοστατήσουν σε αντίστοιχες δράσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες.

Να πάρουν οι Ενώσεις αποφάσεις. Να απαιτήσουμε από την ΠΟΦΕΕ άμεσα συνέλευση των αντιπροσώπων, με όποιο τρόπο επιτρέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.


ΑΘΗΝΑ 03/03/2021